Știrile false în pandemie // Lilia Zaharia: „Preudoexperții își impun propriile convingeri drept adevăr”

Irina Odobescu
03/09/2020
cnbc.com

În perioada pandemiei, știrile false și manipulatoare induc cetățenii în eroare și cresc nivelul de teamă față de COVID-19. La rândul lor, reprezentanții bisericilor, politicienii și preudoexperții își impun convingerile lor drept adevăr. Despre asta au discutat, joi, participanții Conferinței Naționale a Organizațiilor Civile „Reziliența în timpuri de criză. Dezinformarea”.

„Instituțiile media proKremlin au o politică editorială îndreptată împortiva Occidentului și a Uniunii Europene. În acestă pandemie a fost promovată imaginea dușmanului. Prin urmare, prin intermediul speculațiilor, manipularilor și știrilor false, Rusia și China au fost marile state salvatoare pentru Republica Moldova. Pseudoexperții și-au spus propriile viziuni și le-au oferit publicului drept adevăr”, a subliniat Liliana Zaharia, editor la portalul Stopfals.md.

Jurnalista a precizat că este necesar să punem la îndoială orice știre citită. „Dacă titlul nu corespunde conținutului articolului, site-ul pe care l-am accesat este unul fals. Abundența informațiilor în mass-media are demunirea de infodemie, iar exagerarea, repetarea informațiilor false și speculațiile fără dovezi plauzibile sunt, de asemenea, trucuri manipulative. Mesajele care incită la ură, violență, precum și campaniile de denigrarea sunt parte a acestei pandemii.”

„Știrea falsă nu înseamnă neapărat că toată informația nu este veridică. De cele mai multe ori, se utilizează jumătăți de adevăr puse în contexte speculative.”

Irina Odobescu
03/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii