Stoianoglo contestă la Curtea Constituțională decretul Maiei Sandu privind excluderea lui Pulbere din CSP

Ilie Gulca
21/09/2021

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a solicitat marți Curții Constituționale să verifice constituționalitatea excluderii lui Dumitru Pulbere din componența Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Acest decret a fost semnat de președinta Maia Sandu, care a invocat noile modificări cu privire la Legea Procuraturii.  

Stoianoglo solicită Înaltei Curți să exercite controlul constituționalității sintagmei „precum și vârsta de cel mult 65 de ani” din Legea cu privire la Procuratură introdusă în text prin modificările operate de Parlament pe 24 august 2021.

De asemenea, procurorul general a cerut Curții Constituționale să se pronunțe și sub aspectul constituționalității procedurii de legiferare a Legii nr. 102 din 24 august 2021 prin care a fost modificată și completată Legea cu privire la Procuratură.

„Procuratura Generală consideră imperios necesară suspendarea acțiunii prevederilor contestate în scopul conservării ordinii constituționale, a independenței CSP, a inamovibilității și stabilității mandatului membrilor acestui organ de autoadministrare ca autoritate cu rol fundamental în exercitarea puterii în stat prin prisma ponderii conferite de Legea Supremă a țării”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Relevăm că modificările adoptate prevăd reformarea Consiliului Superior al Procurorilor. Conform acestora, din componența CSP a fost exclus procurorul general şi procurorul Găgăuziei. Ulterior, pe 6 septembrie, șefa statului Maia Sandu a semnat decretul privind excluderea lui Dumitru Pulbere din componența CSP. Dumitru Pulbere a împlinit în luna februarie 69 de ani.

Fost președinte al Curții Constituționale în perioada 2007– 2011, Dumitru Pulbere a fost membru al CSP din februarie 2018, fiind desemnat din mediul societăţii civile. În timpul aflării sale la conducerea Curții Constituționale s-a vehiculat că ar fi luat decizii favorabile guvernării comuniste.

În primăvara anului curent, Dumitru Pulbere a intrat în vizorul ANI după ce nu și-a depus în ultimii doi ani declarația de avere.

Ilie Gulca
21/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii