Strategia de refomare a Justiției, aprobată de Parlament, stârnește controverse. Documentul nu a fost susținut de PAS, DA și PDM

Cornelia Cozonac
26/11/2020

Parlamentul a aprobat, joi, cu votul deputaților socialiști și ai grupului Pentru Moldova, Strategia pentru asigurarea independenței și integrității în sectorul justiției pentru anii 2021-2024 și Planul de acțiuni pentru punerea ei în practică. Documentul, prezentat de ministrul Justiției Fadei Nagacevschi, a stârnit controverse. Deputații din fracțiunile parlamentare PAS, DA și ai PDM nu au votat pentru acest documnent, chiar dacă reformarea jusțiției este una dintre prioritățile anunțate de președinta aleasă Maia Sandu.   

Documentul este axat pe trei direcții strategice de intervenție: independența, responsabilitatea și integritatea actorilor din sectorul justiției; accesul la justiție și calitatea actului de justiție; administrarea eficientă și modernă a sectorului justiției.

Mai mulți deputați au criticat proiectul de document, menționând că nu se va schimba nimic în sistemul judecătoresc, dacă nu se va începe de la evaluarea externă extraordinară a judecătorilor și procurorilor, astfel încât cei cu imaginea pătată și care au grave probleme de integitate să fie eliminați din sistem.

„Această încercare de a nu promova ceea ce așteaptă oamenii este o încercare de uzurpare a puterii în stat”, a spus și Sergiu Litvinenco. „Faptul că nu doriți evaluare externă extraordinară vorbește că vreți să păstrați mizeria care este în prezent. Noi am avut recent alegeri prezidențiale. Maia Sandu a devenit președinte cu votul a aproape un milion de cetățeni. Unul din dezideratele de bază cu care dna Maia Sandu a venit în fața cetățenilor a fost realizarea reformei justiției, instituirea statului de drept, iar ca instrument de bază - anume implementarea acestui mecanism de evaluare externă extraordinară a judecătorilor și procurorilor – oamenii au votat pentru ceva și voi acum, contrar voinței oamenilor, vreți să implementați altceva. Formațiunea PAS nu va vota această strategie”, a declarat Litvinenco în cadrul discuțiilor pe marginea proiectului de Strategie. 

„De ce nu era posibil ca într-o lună de la învestirea lui Chicu să veniți cu acest proiect? Nu e mai bine să vină cu strategia alt guvern?”, a întrebat vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, deputat al Platformei DA. 

„Sistemul nostru judecătoresc din RM este un pacient în stare foarte gravă. Pe timpul lui Plahotniuc s-a creat o castă de oameni foarte bogați din sistemul judecătoresc. Sunt așa de bogați că, în weekend, își lau avion să facă cumpărături în Italia. Acești oameni nu au dispărut în sistem, unii au fost promovați. Fără o operație prin care să eliminăm acești oameni din sistem, nu e nicio șansă”, a afirmat deputatul Platformei DA Dinu Plângău.

„Strategia, dacă nu va intra în vigoare la 1 ianuarie 2021, devine desuetă. Un nou guvern trebuie să reinițieze procesul democratic de consultări publice, avizări, etc. Multe fonduri ar putea să vină pentru implementarea acestei strategii. Doar vom crea probleme. Partenerii nu ne privesc pe noi că ăsta e guvernul meu sau guvernul tău”, a menționat Nagacevschi. Înn replică la criticile deputaților că noul document nu v aproduce o refomă reală în sistemul de justiție daăc nu se va începe cu evaluarea externă a judecătorilor, Fadeți Nagacevschi a răspuns în felul următor: „Vreți ca guvernul să aibă propria reformă și președintele să aibă propria reformă? Nu-i nici o problemă. Dar ați promovat în 2019 un concept de evaluare extraordinară a judecătorilor care ne-a făcut de rușine în străinătate și un an de zile ne-a trebuit ca să demonstrăm ce s-a întâmplat cu acel proiect de evaluare”. 

Ministrul a răspuns la mai multe critici legate de problemele de integritate ale magisraților și chiar a menționat cazurl judecătoarei Mariana Pitic, care își declarase mașina, un Porsche, la suma de 11.000 de lei. „În ceea ce privește integritatea, marja de intervenție a statului e mult mai mare. Avem două posibilități: fie prin ANI, fie printr-o comisie separată. Ținând cont de integritatea comisiei, presiunea din partea societății civile... Acestei comisii i se va atribui competențe pentru evaluarea judecătorilor și procurorilor. Cum să-i aduci pe acești judecători și procurori? Asta poate fi stabilit prin lege, prin targetarea instanțelor. Însă pentru a ajunge la acest sistem, trebuie să mai lucrăm cu legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, cu privire la modalitatea de declarare a averilor și intereselor și modul de intervenție al ANI în ce privește declararea averilor și intereselor”, a declarat Nagacevschi.

Deputații socialiști, cei care au promovat Strategia pentru asigurarea independenței și integrității în sectorul justiției pentru anii 2021-2024, a reacționat cu atacuri la adresa deputaților care au criticat documentul. „Vorbiți de judecători, uitați-vă în declarațiile voastre de venituri când anunțați case cu prețuri mici. Trebuie să întărim capacitatea instituțiilor. Vorbiți despre o evaluare externă. Poate și eu nu aș fi împotrivă, dar a fost un poet care s-a întrebat: „a sudii kto?”. Cine va evalua? Vorbiți de statul de drept. Vreți pe toți să-i gâtuiți aici, dar când vin după voi deja nu sunteți de acord”, a menționat deputatul PSRM Vasile Bolea. 

Deputații din platforma proaspăt creată, „Pentru Moldova”, fosrmată din reprezentanții partidului Șor și cei care au migrat de la PDM, au susținut poziția socialiștilor. „Această strategie a fost expertizată de instituțiile internaționale. Dar recunoaștem că nu e de ajuns. Toate aceste declarații nu au nicio valoare. E o încercare de resubordonare a justiției, reieșind din interesele politice. Care evaluare externă, dragi colegi, poate administrare externă?”, a intervenit Sergiu Sârbu. 

Amintim că la primă conferință de presă după alegerea sa la conducerea statului, Maia Sandu a anunțat printre prioritățile sale imediate promovarea unei legi care să declanșeze evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor. „Lupta împotriva corupției și reforma justiției sunt cele mai importante lucruri în planul meu imediat. În acest sens, voi aproba o nouă componență a CSS și voi reseta modul de organizare și funcționare a instituției”, a declarat Maia Sandu. Totodată, președintele ales a anunțat că va crea în cadrul Președinției un mecanism de verificare a tuturor propunerilor venite de la Consiliului Suprem al Magistraturii despre numirea și promovarea în funcții a judecătorilor. „Astfel, ca nicio persoană care a emis decizii dubioase, ilegale să nu poată fi numită sau promovată în funcție. Voi insista pe evaluarea externă a procurorilor și judecătorilor”, a spus ea, anunțând că va prezenta spre adoptare în Parlament un proiect de lege în acest sens.

Mai mulți analiști sunt de părerea că atât timp cât președinta aleasă nu avea avea un sprijin parlamentar, șansele de succes ale unei astfel de legi rămân limitate.

Lipsa unei reforme reale în sistemul de justiție ți nivelul înalt de corupție au fost menționate de la toate forurile internaționale cu referire la Republica Moldova. 

Centrul de Investigații Jurnalistice a realizat în ultimii ani mai multe anchete jurnalistice în care a aratat despre problemele de integritate ale mai multor judecători și procurori. Mulți dintre procurori și judecători au averi ce nu pot fi justificate prin veniturile pe care le au din funcțiile pe care le dețin.  Mai multe investigații jurnalistice despre problemele de integritate ale judecătorillor și procurorilor pot fi citite pe portalurile www.anticoruptie.md si www.investigatii.md.   

Cornelia Cozonac
26/11/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii