Studiu // Cadastru, CRIS Registru și Camera Înregistrării de Stat urmează a fi reorganizate

Anticoruptie.md
02/11/2016
Sursa foto: CIJM

Transparency International Moldova (TI-Moldova) consideră că statul ar trebui să revadă statutul întreprinderilor de stat Cadastru, CRIS Registru și Camera Înregistrării de Stat, prin prisma activităţilor și funcţiilor atribuite. Schimbarea se impune în contextul adoptării unei noi legi cu privire la întreprinderea de stat şi întreprinderea municipală. TI-Moldova a efectuat o expertiză a proiectului de lege constatând că acesta este unul îmbunătăţit, dar adoptarea lui nu va aduce schimbări simţitoare în situaţia critică din sector.  

„ÎS Cadastru exercită atribuţii și funcţii care ţin de competenţa unor autorităţi publice şi care sunt improprii activităţii de întreprinzător, cum ar fi  înregistrarea de stat a bunurilor imobile şi a drepturilor asupra acestora în registrul bunurilor imobile, monitorizarea bunurilor imobile. Registratorii oficiilor cadastrale exercită funcţii stabilite prin legi, iau decizii cu privire la drepturile de proprietate ale cetăţenilor, drepturi fundamentale protejate prin Constituţie şi convenţii internaţionale, ceea ce este incompatibil cu statutul unor simpli angajaţi ai unei întreprinderi”, se arată în expertiza realizată organizația nonguvernamentală.

Concluziile referitoare la atribuţiile publice ale ÎS Cadastru sunt valabile şi în privinţa ÎS Camera Înregistrării de Stat care este identificată în legislaţie drept organ de stat, dar activează ca o întreprindere de stat. CRIS Registru îndeplineşte atribuţii statale de emitere a actelor oficiale de identitate pentru cetăţenii Republicii Moldova, funcţii similare cu cele ale misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare ale Republicii Moldova, de eliberare a documentelor oficiale în domeniul circulaţiei rutiere. Inadmisibilitatea delegării către întreprinderi a atribuţiilor publice este menţionată şi în avizul Ministerului Justiţiei la proiectul noii legi. Este de remarcat faptul că anterior şi Agenţia Proprietăţii Intelectuale a avut statut de întreprindere de stat, dar a fost reorganizată în instituţie publică.

TI-Moldova propune ca proiectul legii să fie revăzut și completat substanţial la mai multe capitole. Spre exemplu, la capitolul gestionarea bunurilor publice transmise întreprinderii de stat, e nevoie să fi stabilite scopul, condiţiile şi argumentarea necesităţii depunerii bunurilor imobile ca aport la capitalul social, interzicerea transmiterii de către întreprindere a terenurilor publice în locaţiune/sublocaţiune, stabilirea scopului şi argumentarea necesităţii transmiterii bunurilor statului în folosinţă cu titlu gratuit altor persoane. La capitolul „Politica conflictelor de interese”, decizia Consiliului de administrație se aplică în cazul în care volumul tranzacţiei depăşeşte 1% din valoarea activelor  întreprinderii. Totuşi, pentru întreprinderile mari, această valoare poate constitui milioane de lei. De aceea, pentru întreprinderile mari, este necesară stabilirea unui prag minim absolut al tranzacţiei, începând de la care aceasta ar trebui să fie autorizată de Consiliul de administraţie, mai recomandă experții TI-Moldova..

De asemenea, organizația nonguvernamentală consideră necesară evaluarea întreprinderilor de stat active şi urgentarea desfiinţării întreprinderilor aflate în proces de lichidare, desfiinţarea sau reorganizarea unităţilor care pe parcursul ultimilor trei ani au înregistrat pierderi, precum şi reorganizarea în instituţii publice a întreprinderilor de stat Cadastru, CRIS Registru, Camera Înregistrării de Stat şi altor întreprinderi care exercită funcţii ale organelor sau instituţiilor de stat.

Anticoruptie.md
02/11/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii