Studiu // Doar un procent din clădirile unde sunt amplasate secțiile de votare sunt accesibile pentru alegătorii cu nevoi speciale

Cornelia Cozonac
14/08/2019
PUND Moldova

Doar șase secții de votare din 612 evaluate de Alianța Infonet sunt accesibile pentru toate categoriile de alegători. Acestea au rampe, grupuri santare adaptate pentru cărucioare și sunt dotate cu materiale ajutătoare pentru persoanele cu vederea slabă sau deficiențe de auz. 432 de secții sunt inaccesibile,  iar 174 – parțial accesibil. Cele 612 secții de votare monitoirzate sunt  din raioanele Edineț, Hîncești, Căușeni, municipiile Chișinău și Bălți și UTA Găgăuzia și reprezintă doar 30 la sută din totalul secțiilor de votare din Republica Moldva. 

Evaluarea a fost efectuată în ultimele trei luni de Alianța Infonet, la cererea CEC și PNUD Moldova, împreună cu voluntari și membri ai organizațiilor neguvernamentale din localitățile respective, unii dintre ei fiind persoane cu diferite dizabilități.

Mulți ani m-am confruntat cu probleme de accesibilitate. Pe atunci nu știam ce să fac și nu vedeam cum aș fi putut schimba singură ceva. Dar astăzi eu pot schimba situația în localitatea mea. La Edineț suntem mai mulți deja și împreună vom reuși să facem clădirile publice mai accesibile. Pentru că viața persoanelor cu dizabilități nu este separată de viața politică. Suntem parte a acestei țări și voluntar sau involuntar suntem implicați în ceea ce se întâmplă. De aceea, trebuie să avem acces egal ca și toți în secțiile de votare, să votăm și să contăm în dezvoltarea democrației”, a spus Emma Matreniuc, monitoare a accesibilității în Edineț.

Auditul a avut la bază câteva criterii:

  • Calea de acces spre secția de votare (accesibilă doar în cazul a 34% din secțiile analizate);
  • Scara și rampa (accesibile – 11% din total);
  • Ușa de la intrare (accesibilă – 41% din total);
  • Holul sau coridorul (accesibile – 18% din total);
  • Sala secției de votare (accesibilă – 33% din total);
  • Grupul sanitar (accesibil – 1% din total).

 

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, prezent la lansarea studiului, a afirmat: „Până în prezent, niciun studiu sau document nu a arătat gradul de acces în clădirile publice și, nemijlocit, clădiri în care sunt organizate secții de votare. De aceea, am decis, împreună cu partenerul Comisiei, PNUD Moldova, să realizăm acest audit al accesibilității în peste 600 de secții de votare, ceea ce reprezintă o premieră pentru Republica Moldova. Este un deziderat mai vechi al Comisiei Electorale Centrale de a evalua toate cele 2000 secții de votare din țară. Produsul pe care îl vedeți astăzi, este un prim pas pentru realizarea acestui obiectiv major”.

Și Andrea Cuzyova, Reprezentantă rezidentă adjunctă, PNUD Moldova, a menționat: „Deși dreptul la vot este acceptat la nivel internațional ca unul fundamental, unii cetățeni, în special alegătorii cu diferite dizabilități, încă se confruntă cu o serie de obstacole atunci când vine vorba de exercitarea liberă a dreptului lor la vot. Având în vedere pregătirile pentru viitoarele alegeri locale generale, sunt convinsă că principalele concluzii și recomandări ale studiului prezintă un interes deosebit pentru factorii de decizie și părțile interesate la nivel central și local și vor fi întreprinse eforturi pentru a asigura accesibilitatea secțiilor de votare la următorul scrutin”.

Studiul „Acces egal pentru toți în secțiile de votare”a fost elaborat în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova și finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasada Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și Ambasada Olandei prin Programul Matra.

Cornelia Cozonac
14/08/2019

Comentarii