În ciuda importanței tot mai mari acordate eficienței energetice, în contextul crizelor energetice și al creșterii costurilor la utilități, nivelul de informare și aplicare a măsurilor concrete în acest domeniu rămâne scăzut în Republica Moldova. Este concluzia unui studiu sociologic realizat de Keystone Moldova, în cadrul proiectului „Parteneriate locale pentru eficiența energetică în servicii sociale”
Studiul „Cunoștințe, atitudini și practici în domeniul eficienței energetice” arată că doar 44% dintre respondenți declară că știu ce înseamnă eficiența energetică, iar în majoritatea cazurilor, aceste cunoștințe sunt asociate cu aspecte vizibile ale locuinței, precum izolația, starea instalațiilor electrice și costul facturilor. Alți 36% cunosc parțial conceptul, în timp ce 20% nu au auzit niciodată despre eficiența energetică, ceea ce evidențiază un nivel scăzut de informare în rândul populației.
Datele relevă și un decalaj între conștientizare și acțiune. Deși 70% dintre prestatorii de servicii sociale consideră că imobilele în care activează sunt doar parțial eficiente energetic, iar 7% le consideră complet ineficiente, doar 18% dintre aceștia au implementat efectiv măsuri concrete în ultimii doi ani.
La prezentarea analizei, Irina Beșliu, coordonatoare de programe în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a subliniat importanța abordării integrate a eficienței energetice și a serviciilor sociale, apreciind unicitatea acestui proiect:
„Uniunea Europeană sprijină Republica Moldova în depășirea crizei energetice deja de câțiva ani, prin diferite programe și mecanisme de sprijin pentru autorități. Totuși, acest proiect este unic pentru că pune accent pe îmbunătățirea măsurilor de eficiență energetică în paralel cu consolidarea serviciilor sociale, în parteneriat cu societatea civilă. Chiar dacă accentul este pus pe componenta tehnică, lucrul cu oamenii din comunități este esențial – iar aici rolul organizațiilor locale este crucial”, a declarat Irina Beșliu.
Ea a evidențiat și necesitatea conștientizării în rândul populației privind practicile simple care pot reduce consumul de energie și pot genera economii semnificative:
„Eficiența energetică este, poate, un domeniu relativ nou pentru mulți dintre noi, dar oamenii trebuie să înțeleagă că există soluții simple, aplicabile atât acasă, cât și la locul de muncă. Aceste economii pot fi redirecționate către alte activități importante pentru comunitate.”
Studiul a fost realizat în cadrul proiectului „Parteneriate locale pentru eficiența energetică în servicii sociale”, finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de Fundația Soros Moldova, în parteneriat cu I.P. Keystone Moldova și AO Fondul de Inovații Sociale din Moldova ONG. Proiectul, care se desfășoară pe o durată de 36 de luni (februarie 2024 – februarie 2027), oferă granturi de circa 87.000 de euro pentru fiecare dintre cele 35 de organizații beneficiare și are ca scop îmbunătățirea calității serviciilor sociale pentru peste 2000 de persoane, promovând în același timp utilizarea sustenabilă a resurselor energetice în comunități.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii