STUDIU // Numărul interceptărilor telefonice, dublu în 2015 faţă de 2014. Experţi: "Cifrele sunt alarmante"

Anticoruptie.md
14/03/2016
Foto: realitatea.net

În 2015, numărul demersurilor înaintate de procurori de a intercepta convorbirile telefonice ale cetăţenilor Republicii Moldova s-a dublat comparativ cu anul 2014, iar rata cererilor admise de către judecătorii de instrucţie a fost de peste 97%, potrivit rapoartelor oficiale. Cifrele sunt alarmante şi sugerează că autorizarea interceptărilor telefonice se face practic automat, concluzionează Centrul de Resurse Juridice din Moldova în cadrul unui studiu.

Potrivit analizei, numărul de interceptări a convorbirilor telefonice a crescut constant în ultimii ani. Cel puţin din 2006, judecătorii de instrucție au admis anual circa 98% din demersurile de interceptare a convorbirilor examinate. Asta chiar dacă Curtea Europeană a Drepturilor Omului constata încă în 2009 că procentajul este foarte înalt, iar legislaţia cu privire la interceptări - imperfectă. „...aceste cifre arată că sistemul de supraveghere secretă în Republica Moldova este, puțin spus, supra-folosit. (...) Acest lucru ar putea, în mod rezonabil, indica faptul că judecătorii de instrucție nu iau în considerație necesitatea de a justifica, în mod obligatoriu, autorizarea măsurilor de supraveghere secretă”, menţiona CEDO în hotărârea pe cazul Iordachi şi Alţii contra Moldovei.

Deşi ulterior legislaţia a fost modificată, înăsprind condiţiile pentru efectuarea interceptărilor, numărul acestora a crescut (9.704 de interceptări în 2015 şi 5.861 de interceptări în 2014):

Infografic: CRJM

Printre altele, autorii raportului accentuează că, în prezent, persoana interceptată va fi informată despre acest fapt doar dacă procedura s-a efectuat conform legii. În cazul în care instanţa decide că interceptarea a fost ilegală, cel care a fost ascultat nu va afla niciodată despre acest lucru.

De asemenea, procurorul general trebuie să prezinte anual un raport Comisiei parlamentare securitate naţională, privind efectuarea măsurilor speciale de investigaţie, inclusiv referitor la interceptarea convorbirilor. Însă, aceste rapoarte niciodată nu au fost făcute publice.

Studiul scoate la iveală şi mai multe lacune în ceea ce ţine de păstrarea şi distrugerea convorbirilor telefonice. Bunăoară, nu există informațiil publice privind numărul de înregistrări stocate de procurori, iar securitatea păstrării lor trezeşte dubii mai ales după ce, anterior, mass-media a făcut publice câteva interceptări telefonice din cadrul urmăririi penale a unor înalți demnitari de stat.

În iulie 2014, Parlamentul a adoptat în primă lectură un proiect de lege menit să combată extremismul. Potrivit acestuia, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) va putea efectua interceptări ale convorbirilor fără garantarea respectării dreptului la viață privată a persoanelor interceptate. Proiectul de lege a fost criticat de Comisia de la Veneția din mai multe motive, inclusiv pentru formulări extrem de vagi în ceea ce priveşte procedura de efectuare a interceptărilor telefonice.

Anticoruptie.md
14/03/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii