Studiu // Probleme de transparență la Parlament

Mariana Colun
15/03/2016
Foto: CIJM

Lipsa consultărilor publice pe marginea proiectelor de lege, examinarea acestora cu întârziere sau, dimpotrivă, votarea în grabă, precum și climatul politic instabil fac Parlamentul o instituție netransparentă, constată un raport privind transparența în activitatea Legislativului, prezentat marți, 15 martie, de Agenda Națională de Business și IDIS Viitorul. 

Potrivit studiului, problemele majore legate de transparenţa decizională şi informarea publică despre activitatea Parlamentului sunt cauzate de reglementările ce conțin mai multe lacune, de felul în care acestea sunt puse în aplicare, precum și de dispersarea normelor în mai multe acte. Totodată, dificultatea urmăririi traseului unui proiect de lege de la momentul înregistrării lui și până la votarea în plenul Legislativului ar fi o altă cauză care ar face din Parlament o instituție netransparentă.

De asemenea, raportul relevă că propunerile părţilor interesate, de cele mai multe ori, sunt ignorate fără o argumentare, ședințele comisiilor parlamentare de profil nu sunt suficient de transparente, proiectele de legi și amendamentele propuse de deputați nu trec toate etapele și procedurile, iar cadrul legal național nu conține norme clare și detaliate privind mecanismele de control și sancțiune pentru nerespectarea transparenței decizionale.

„În Moldova există un cadru normativ bun în ceea ce ține de transparența în activitatea Parlamentului. Avem două legi și o instrucțiune care reglementează acest proces, dar acestea deseori se încalcă, intenționat sau neintenționat, în cele mai dese cazuri din rea-voința funcționarilor care lucrează în Parlament”, susține Nicolae Osmochescu, unul dintre autorii proiectului.

Pe de altă parte, tot autorii raportului susțin că publicul trebuie să devină mai activ, mai insistent, mai convingător în discuţii și să elaboreze permanent propuneri pentru îmbunătăţirea proiectelor de legi. „Cetățenii trebuie să conștientizeze rolul lor în procesul decizional și să se implice în el, deoarece opinia lor contează”, susține Mariana Kalughin de la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției.

Raportul a fost elaborat în baza a 39 de depoziții depuse de reprezentanții mediului de business și ai autorităților publice, în cadrul Audierii Publice desfășurate la 25 februarie, cu genericul „Transparența în activitatea Parlamentului: reguli clare și obligatorii pentru toți!”.

Mariana Colun
15/03/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii