Studiul CAPC: Cum contribuie digitalizarea și majorarea salariilor la creșterea integrității în afaceri

Anticoruptie.md
03/12/2024
CAPC

În 2024, 56% dintre agenții economici din Republica Moldova apreciază nivelul de integritate din mediul de afaceri ca fiind satisfăcător. Aceasta reprezintă o îmbunătățire semnificativă comparativ cu 2017, când doar aproximativ 27% împărtășeau aceeași opinie. O evoluție pozitivă similară s-a remarcat și în ceea ce privește percepția asupra integrității sectorului public în interacțiunile sale cu mediul de afaceri local.

Studiul „Corupția și Mediul de Afaceri: Percepțiile Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Republica Moldova", realizat de iData în cadrul proiectului „Core support to the CAPC,” implementat de Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), mai evidențiază că îmbunătățirea integrității este rezultatul unor măsuri întreprinse de autoritățile publice cu sprijinul donatorilor. Printre aceste acțiuni se numără: dezvoltarea instrumentelor guvernamentale online pentru mediul de afaceri (69%), simplificarea procedurilor de înregistrare și desfășurare a afacerilor (44%) și elaborarea ghidurilor și altor servicii de suport pentru antreprenori (35%), alături de alte inițiative.

Studiile și discuțiile recente evidențiază că digitalizarea serviciilor publice a avut un impact semnificativ asupra reducerii corupției. Agenții economici afirmă că tranzacțiile online au diminuat contactul direct cu funcționarii, reducând astfel posibilitatea de a oferi mită.

Totodată, creșterea salariilor în sectoarele vulnerabile la corupție și majorarea amenzilor pentru luarea de mită sunt măsuri apreciate drept eficiente în consolidarea integrității. Cu toate acestea, percepția privind corupția în sectorul IMM-urilor rămâne îngrijorătoare comparativ cu anul 2017, fiind înregistrate creșteri sau scăderi mai mult sau mai puțin semnificative pe diverse aspecte.

Studiul „Corupția și Mediul de Afaceri: Percepțiile Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Republica Moldova” a analizat opinia a 530 de agenți economici prin intermediul unui sondaj, completat de discuții în focus-grupuri și interviuri detaliate. Datele au fost colectate în perioada 27 iunie și 2 august 2024, iar marja de eroare a fost estimată la ±4,2%.

Anticoruptie.md
03/12/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii