SUA au extins lista de sancțiuni pentru a include sute de companii și persoane din Federația Rusă

Cornelia Cozonac
24/02/2024
Foto: Cornelia Cozonac

Statele Unite și-au extins semnificativ lista de sancțiuni împotriva Rusiei. Acesta a inclus șeful Wagner Andrei Troshev, guvernatorul regiunii Belgorod Vyacheslav Gladkov și fostul președinte al Dumei de Stat, ambasadorul la Minsk Boris Gryzlov. Gryzlov, împreună cu alte șase persoane, a fost adăugat pe listă din cauza presupusei sale asistențe în îndepărtarea forțată a copiilor ucraineni în Rusia. Lista mai include companii și bănci mari rusești - în total există peste 500 de nume și nume de companii.Decizia a fost luartă de Congresul SUA la  23 februarie. 

Director adjunct al Serviciului Federal de Penitenciare Valery Boyarinev s-a trezit sub restricții. Asociații lui Aleksei Navalny l-a asociat cu o presiune fără precedent asupra politicianului în coloniile în care a fost ținut. În listă a fost inclus și directorul coloniei din Kharp „Lupul polar” Vadim Kalinin, scrie Radio Svoboda.

Sistemul național de carduri de plată din Rusia, operatorul sistemului Mir, cel mai mare dezvoltator rus PIK și producătorul de limuzine Aurus, au căzut sub sancțiunile SUA. Au fost introduse restricții împotriva Siberian Coal Energy Company, a companiei miniere Mechel, a celui mai mare producător de țevi TMK și a companiei de transport Transcontainer.

Sancțiunile au afectat industria militară - atât companii, cât și manageri de top. Lista, în special, include zona economică specială Alabuga, unde sunt produse dronele militare rusești, managementul acesteia și companiile afiliate din Rusia și Iran. Restricțiile au inclus fabricile militare „Elekon”, „Uzina nr. 9”, Uzina de construcții de mașini Verkhneturinsky și altele.

Pe listă există și multe companii care produc bunuri cu dublă utilizare. Industriile în care lucrează sunt imprimarea 3D și imprimantele pentru aceasta, automatizarea industrială, optică, inginerie mecanică, electronică, producție chimică, echipamente de navigație și energie, sectorul aerospațial și IT.

Mai multe bănci rusești, inclusiv Avangard și Modulbank, angajați ai companiilor energetice rusești și intermediari care tranzacționează cu Rusia pentru eludarea sancțiunilor sunt supuși restricțiilor. Inclusiv companiile menționate în investigațiile Radio Free Europe/Radio Liberty.

Vorbim despre compania ITC, care furnizează bunuri sancționate prin Kazahstan și Letonia. Pe listă sunt incluse Soha Info, Goodforwarding și Kominvex, menționate într-o anchetă a Serviciului Balcanic al Radio Liberty despre comerțul cu bunuri sancționate.

Pe lângă persoanele și companiile rusești, lista de sancțiuni a fost completată de companii din China, Serbia, Emiratele Arabe Unite și alte țări asociate cu parteneri ruși.

Toate activele americane ale companiilor incluse în lista de sancțiuni trebuie blocate, iar tranzacțiile comerciale cu acestea sunt interzise persoanelor și companiilor din Statele Unite. Companiile și persoanele din țări terțe care fac afaceri cu companii de substație pot fi supuse unor sancțiuni secundare din partea Trezoreriei SUA.

Federația Rusă a atacat Ucraina la 24 februarie 2022, declanșând un război la scară largă.   

 

Cornelia Cozonac
24/02/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii