UPDATE: SUA înzestrează Armata Republicii Moldova cu echipament militar nou pentru sporirea capacităților defensive. Armamentul e clasificat drept secret de stat

Mădălin Necșuțu
27/09/2021
Ministerul Apărării

UPDATE: Contactată de G4Media.ro, purtătoarea de cuvânt a Ministerul Apărării de la Chișinău a declarat că echipamentul militar adus de SUA pentru Armata Republicii Moldova este clasificat despre secret de stat și că acesta nu poate fi dezvăluit.

„În conformitate cu Nomenclatorul informaţiilor atribuite la secret de stat, aprobat prin Hotarârea Guvernului nr. 411/2010, pct.2, ,, Informaţiile privind indicatorii importanţi ce caracterizează organizarea, efectivul, dislocarea, pregătirea de luptă şi de mobilizare, armamentul şi asigurarea tehnico-materială a Forţelor Armate ale Republicii Moldova" sunt atribuite la secretul de stat”, a răspuns Ministerul Apărării din Republica Moldova.

SUA au expediat duminică seară primul lot de echipament militar destinat înzestrării Armatei naționale a Republicii Moldova din cadrul unui contract de cinci milioane de dolari.

„Ca parte a parteneriatului nostru de aproape 30 de ani, Statele Unite asistă Republica Moldova să își modernizeze sectorul apărării pentru a-și proteja neutralitatea și suveranitatea. Astăzi, am livrat echipamente militare americane care vor ajuta Moldova să facă exact acest lucru”, se arată într-un comunicat al Ambasadei SUA la Chișinău.

Valoarea contractului este de cinci milioane de dolari, din care un milion de dolari este contribuția Guvernului Republicii Moldova. „Statele Unite ajută, de asemenea, guvernul Republicii Moldova cu pregătiri logistice și strategii de comunicare, ca să poată reacționa rapid în cazul unui dezastru natural. Un al doilea transport este programat să sosească în viitorul apropiat”, mai spune diplomația americană.

În paralel, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a mulțumit SUA pentru sprijinul care va permite înzestrarea armatei moldovenești conform Strategiei Naționale de Apărare și Pachetului Iniţiativei de Consolidare a Capacităţii de Apărare a Republicii Moldova.

„Acțiunea reprezintă o continuitate a reformelor sistemice inițiate de Ministerul Apărării în anul 2018 în contextul realizării obiectivului de modernizare a sectorului de apărare și securitate din Programul de activitate al Guvernului în sprijinul eforturilor de dezvoltare a capabilităților militare și creștere a capacității operaționale a Armatei Naționale”, a precizat ministrul Anatolie Nosatîi.

Restul de echipament militar prevăzut de contract va fi livrat în câteva tranșe până la finele anului în curs și va fi distribuit în unitățile ce aparține Armatei Naționale. 

Mădălin Necșuțu
27/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii