SUA salvează Europa de presiunea rusească pe piața gazelor. Importurile de gaz lichefiat american au ajuns la un maxim istoric

Ion Chișlea
20/01/2022

Prețul gazelor naturale pe piețele europene a scăzut cu aproape 1.000 de dolari pentru 1.000 de de metri cubi într-o lună, ajungând la nivelul de la mijlocul lunii noiembrie și are șanse să scadă în continuare grație importului masiv de gaz lichefiat din SUA. Guvernul de la Chișinău urmărește atent procesul, sperând să nu fie necesară o majorare considerabilă a tarifului la gaze aplicat consumatorilor casnici.

Prețurile gazelor naturale în Europa au coborât joi la 71,51 de euro pe megawat-oră sau 1.135 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, apropiindu-se de un nivel nemaivăzut de la jumătatea lunii noiembrie. Această tendință se datorează creșterii fluxurilor de gaz natural lichefiat (GNL) din SUA și Asia, producției mai mari de energie eoliană și utilizării tot mai mari a gazelor din depozitele din Germania.

În primele douăzeci de zile din luna ianuarie, Uniunea Europeană a primit volume de gaze naturale din SUA de cinci ori mai mari decât livrările de gaze prin conducte din Rusia, scrie tradingeconomics.com.

În ultimele zile, intrările de gaze de la terminalele GNL din Europa au depășit 400 de milioane de metri cubi pe zi, de 2,5 ori mai mult decât media pentru mijlocul lunii ianuarie în ultimii cinci ani. În total, de la începutul lunii, fluxul de GNL regazificat în sistemul gazier european este de aproape 6,4 miliarde de metri cubi, cu 8,5% mai mare decât maximul anterior din 2020 și cu 38,5% mai mare decât pentru întreaga lună ianuarie din 2021.

Stocurile de GNL din rezervoarele europene de stocare sunt de asemenea destul de mari pentru mijlocul lunii ianuarie, cu 41% mai mari decât anul trecut și cu 26% mai mari decât media pentru datele curente din ultimii cinci ani.

De cealaltă parte, Gazprom a declarat că exporturile de gaze rusești au scăzut cu 41% față de acum un an, subliniind că aprovizionarea cu gaze rusești prin conducta Yamal-Europa, care trimite de obicei gaz rusesc spre vest, funcționează de 30 de zile în regim revers, din depozitele din Germania în Polonia.

Rusia a fost acuzată de unii politicieni și experți că reține în mod deliberat exporturile de gaze pentru a obține autorizarea din partea Germaniei și a Uniunii Europene pentru gazoductul Nord Stream 2, construit pentru a ocoli Ucraina. În același timp, punerea în funcțiune a Nord Stream 2 ar exlude dependența Rusiei de tranzitul ucrainean de gaze, care reprezintă pentru moment unul dintre factorii principali de reținere a  unei invazii rusești în Ucraina.

Nu este clar când conducta Yamal-Europa va reveni la normal. Deși vicepremierul rus Alexandr Novak a declarat sâmbătă că Rusia este pregătită să furnizeze mai mult gaz Europei doar dacă vor fi încheiate noi contracte pe termen lung, Reuters scrie cu referire la o sursă apropiată Gazprom că grupul controlat de Kremlin va schimba la un moment dat fluxul în această lună deoarece a plătit deja pentru transporatea unor volume de gaz către vest.

Guvernul de la Chișinău este cu ochii pe evoluția prețurilor la gaze pe piețele europene în condițiile în care prețul la care Gazprom livrează gazul Republicii Moldova depinde în proporție de 30% de acestea.

Și asta deoarece în ultimele două luni prețul la care Republica Moldova procură gazul de la Gazprom a crescut de aproape cu două sute de dolari, de la 450 la 647 dolari pentru 1.000 de metri cubi, iar operatorul de pe piața moldovenească Moldovagaz a solicitat majorarea tarifului pentru consumatorii finali de la 11,08 la 14,7 lei pentru un metru cub.

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, prim-ministra Natalia Gavrilița a menționat că tariful va crește, cel mai probabil, însă mai puțin decât a solicitat Moldovagaz, dată fiind evoluția în scădere a prețurilor pe piața europeană.

Ion Chișlea
20/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii