Sub riscul represiunilor, mii de persoane și-au luat rămas bun de la Aleksei Navalnîi

Anticoruptie.md
01/03/2024
Sursa: Profimedia Images

Mii de persoane au venit să-și ia rămas bun de la Aleksei Navalnîi, politicianul decedat în circumstanțe suspecte în închisoare. Sicriul cu corpul său neînsuflețit a fost depus la o biserică din orașul Moscova, urmând să fie îngropat la cimitirul Borisovskoie, care se află la peste doi  kilometri de lăcaș. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat că participanţii la manifestații neautorizate vor fi pedepsiți, iar polițiști antirevoltă păzesc zona. Unele surse scriu că au fost arestate mai multe persoane, dar nu există deocamdată confirmări certe.

Mașina cu care a fost adus sicriul a fost întâmpinată de mii de oameni care au venit să-și ia rămas bun de la politician, în pofida amenințărilor poliției. Aceștia au scandat numele politicianului. 

Aleksei Navalnîi a fost arestat în ianuarie 2021, după ce s-a întors în Rusia din Germania unde s-a aflat la un tratament în urma otrăvirii cu substanța „Noviciok”. Ulterior, instanța a înlocuit o pedeapsă cu suspendare cu una reală în dosarul Yves Rocher.

În martie 2022, instanța l-a condamnat pe Navalnîi la nouă ani cu executarea pedepsei într-o închisoare de regim general, acuzându-l de fraudă în colectarea de donații. În august 2023, a fost condamnat la 19 ani într-o închisoare cu regim special pentru că ar fi  organizat o „comunitate extremistă”.

Inițial, politicianul a fost încarcerat într-o instituție penitenciară din regiunea Vladimir. La mijlocul lunii decembrie 2023, Navalnîi a fost transferat în Închisoarea „Lupul Polar” / „Полярный волк” din Districtul autonom Iamalia-Neneția, regiunea Tiumen.

 

Anticoruptie.md
01/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii