Confirmat: Aeroportul Internațional Chișinău revine în gestiunea statului

Tatiana Gherța
28/03/2023

Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) revine de marţi în gestiunea statului. Informaţia a fost confirmată pentru portalul Anticoruptie.md de surse din cadrul Agenţiei Proprietăţii Publice. Astfel, compania Avia Invest, afiliată deputatului fugar Ilan Şor, învinuit în dosarul miliardului, nu mai are nici un drept de proprietate asupra AIC, iar toate activele vor trece în proprietatea statului.

În iulie 2020, Agenția Proprietății Publice a înaintat companiei „Avia Invest” notificarea de rezoluțiune a contractului pe motivul neexecutării obligațiunilor contractuale de către partenerul privat prin investițiile făcute.

„SRL Avia Invest nu a executat obligațiile contractuale de edificare a obiectivelor concesionale stabilite în Programul investițional atât pentru Etapa I investițională cât și pentru Etapa II, acumulând restanțe la capitolul investiții în jur de 66,2 milioane de euro. Pentru etapa a II-a de implementare a concesiunii, garanția de bună execuție a contractului de concesiune a expirat la 31 decembrie 2019, iar SRL Avia Invest nu a executat obligația contractuală privind constituirea unei noi garanții de bună execuție în valoare de 1.000.000 de euro”, acesta era argumentul prezentat de APP în acel moment.

Notificarea a fost contestată în instanță de către firma concesionară a AIC. În primă fază instanța a dispus suspendarea norificării emise de APP până la finalizarea cauzei în instanța de apel. În final, în noiembrie 2022, Curtea de Apel Chișinău a respins definitiv pretențiile „Avia Invest” către stat. Respectiv, odată cu pronunțarea deciziei a început procedura de rezoluțiune a contractului dintre partenerul privat și stat.

Directorul APP, Alexandru Musteață, imediat după pronunțarea de către instanța de apel a hotărârii, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate de la postul public de televiziune, Moldova 1, că procesul de primire-predare a bunurilor va dura cam 180 de zile lucrătoare. 

Tatiana Gherța
28/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii