Talmazan, dorit de speaker în Parlament. Ce avere și interese declară

Viorica Mija
21/06/2024
Igor Talmazan

Fostul șef al Serviciului Vamal, Igor Talmazan, propus oficial în funcția de secretar general al Parlamentului. O decizie în acest sens a fost luată  joi, 20 iunie, de către membrii Comisiei juridice, numiri și imunități, după ce președintele Parlamentului, Igor Grosu, a adresat un demers prin care și-a exprimat dorința de a-l avea în echipă pe Talmazan.

Igor Talmazan a fost numit, în septembrie 2021, în funcţia de director al Serviciului Vamal. Acesta a ocupat locul 34 în lista electorală a Partidului Acțiune și Solidaritate și a acces în Parlament după alegerile din 11 iulie 2021. 

Este licenţiat în drept, fiind avocat de profesie. Anterior, a activat ca șef al cabinetului președintelui fracțiunii parlamentare a PAS. Pe parcursul anului 2019, a activat în calitate de șef al Corpului de Control al prim-ministrului Republicii Moldova, Maia Sandu. Până a adera la PAS, a fost consilier municipal și reprezentant al Partidului Liberal, deţinând o perioadă funcția de viceministru al Mediului și în cea de șef al Inspectoratului Ecologic de Stat.

Igor Talmazan a deținut funcția de director al Serviciului Vamal în perioada septembrie 2021 - noiembrie 2022, fiind numit din nou în funcție în data de 20 februarie 2023.

În aprilie 2024, Talmazan a depus cerere de demisie. Din mesajul public reiese că demisia avea legătură cu situația în care șapte inspectori vamali de la Postul Vamal Aeroport sunt bănuiți pentru fapte de corupție

„Ultimul caz, în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție, arată că mai este nevoie de multe eforturi. În calitate de conducător, sunt responsabil de buna administrare a Serviciului Vamal și îmi asum atât reușitele, dar mai ales eșecurile din perioada în care am condus Serviciul Vamal și consider că, în calitate de conducător al instituției, este necesar să-mi depun în semn de onoare demisia și să mă retrag din funcția de director al Serviciului Vamal”, a scris Talmazan.

În declarația de avere și interese personale pentru anul 2023, Talmazan indică salariul de la Serviciul Vamal, de peste jumătate de milion de lei, dar și aproximativ 77 de mii de lei, în calitate de salariu de la Guvern. În 2023, Talmazan a vândut două mașini: o Toyota Corolla și o Kia Sportage, dar și-a achiziționat o Toyota Camry, la un preț de peste 14 mii de euro. Talmazan locuiește, din 1989, într-o casă de 120 de metri pătrați, în baza unui contract de abitație.

Viorica Mija
21/06/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii