Tânărul Alexandru Rjavitin, reținut de autoritățile de la Tiraspol. Reacția oficialilor și a opoziției

Anticoruptie.md
11/01/2020
Foto: captură europalibera.org

Tânărul Alexandru Rjavitin, care a dispărut la 19 decembrie 2019 din casa părinților săi din Pervomaisc, regiunea transnistreană, a fost reținut recent de autoritățile din stânga Nistrului și se află într-un izolator la Tiraspol, anunță așa-numitul minister de interne din regiunea separatistă. Deputații PAS consideră că Guvernul nu este capabil să asigure drepturile fundamentale pentru cetățenii săi. De partea cealaltă, vicepremierul pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, susține că s-a autosesizat cu referire la reținerea tânărului încă la sfârșitul lunii decembrie, când au fost făcute demersurile pentru confirmarea sau infirmarea reținerii, dar deocamdată nu a primit răspuns.

Alexandru Rjavitin, fiind înrolat în structurile paramilitare din stânga Nistrului, în august 2015, a reușit să evadeze, acuzând grave abuzuri și încălcări ale drepturilor sale. În decembrie 2019, Alexandru Rjavitin s-a întors în regiunea transnistreană, s. Pervomaisc, să-și viziteze familia, iar la data de 18 decembrie 2019, în jurul orei 20:00, acesta a dispărut din propria locuință. „Se presupune că acesta a fost răpit de către structurile de forță ale administrației de la Tiraspol, și acum este deținut în Izolatorul de detenție provizorie al miliției din Tiraspol”, a declarat Doina Gherman în cadrul unei conferințe de presă organizate vineri.

„Reprezentanții Guvernului nu au ieșit cu nicio reacție oficială referitor la măsurile întreprinse, ceea ce ne arată, de fapt, că Guvernul nu este capabil să asigure drepturile fundamentale pentru cetăţenii săi. Lipsa de transparență pe marginea acestui caz este extrem de îngrijorătoare: în loc să își informeze cetățenii despre acțiunile întreprinse, acest Guvern tace mâlc. Astfel, venim cu un demers, prin care solicitam viceprim-ministrului pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, să intervină de urgență și să întreprindă acțiunile necesare pentru a stabili locul de aflare a lui Alexandru Rjavitin. Totodată, am solicitat și documentarea detaliată a acestui caz particular, dar și a fenomenului de înrolare forțată a tinerilor în structurile din stânga Nistrului”, se mai arată în declarația PAS.

Solicitat de IPN, vicepremierul Alexandru Flenchea a declarat că, încă la sfârșitul lunii decembrie, a anunțat că are loc verificarea circumstanțelor acestui caz și în acest sens au fost făcute mai multe demersuri, inclusiv cu privire locul aflării lui Alexandru Rjavitin. Dat fiind faptul că demersurile rămân fără răspuns, subiectul va fi abordat la întrevederea cu reprezentantul politic al Tiraspolului în reglementarea transnistreană, Vitali Ignatiev, programată pentru săptămâna viitoare la Tiraspol.

La sfârșitul lunii decembrie, Asociația Promo-LEX a anunțat că a fost sesizată de prietenii și rudele lui Alexandru Rjavitin referitor la dispariția acestuia din propria casă din localitatea Pervomaisc, raionul Slobozia din regiunea transnistreană. „Alexandru Rjavitin, fiind înrolat în structurile paramilitare din stânga Nistrului, în august 2015 a reușit să evadeze, acuzând grave abuzuri și încălcări ale drepturilor sale. El a trecut înot râul Nistrul și a mers trei zile pe jos până la Chișinău, în uniforma sa militară și în șlapi, pentru că nu a mai suportat umilințele și bătăile la care era supus. Pentru că a evadat și a îndrăznit să vorbească despre condițiile și tratamentul inuman la care a fost supus, administrația de facto de la Tiraspol i-a pornit „dosar penal”, menționa Promo-LEX.

Anticoruptie.md
11/01/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii