Tendință îngrijorătoare la Procuratură: unul din zece procurori a demisionat în 2015

Anastasia Nani
10/03/2016
Procuratura Generală. Foto: CIJM

Unul din zece procurori a demisionat pe parcursul anului 2015, iar fenomenul fluctuației de cadre în sistem a luat o tendință îngrijorătoare, arată raportul Consiliului Superior al Procurorilor pentru anul trecut. Potrivit datelor CSP, fenomenul a crescut de două ori în 2015 comparativ cu 2014.

"(...) în perioada de referință din subdiviziunile teritoriale și specializate și din aparatul central al Procuraturii, din diferite motive, au demisionat 72 de procurori. În aceste condiții, principalul obiectiv al Consiliului Superior al Procurorilor, legat de activitatea administrativă a acestuia, l-a constituit asigurarea necesarului de resurse umane pentru buna desfăşurare a activităţii, în special la nivelul procuraturilor teritoriale şi specializate", potrivit raportului. 

Consiliul a organizat mai multe concursuri în urma cărora în procuraturile teritoriale și specializate au fost suplinite 47 de funcții vacante de procuror, jumătate din acestea fiind ocupate de absolvenții Institutului Național al Justiției. O persoană a fost restabilită în funcția de procuror în baza hotărârii instanței civile. 

"Motive sunt mai multe, dar în primul rând este vorba despre salariile mizerabile. Astăzi un procuror are 4.000 - 4.500 de lei. Deși noua Lege cu privire la Procuratură (adoptată recent în a doua lectură - n.r.) vine să sporească salariile, mulți dintre cei care au plecat nu au mai sperat că vor apuca modificările. Majoratatea au vechime de muncă de peste zece ani, iar Legea cu privire la avocatură le permite încă să obțină licența de avocat fără a trece prin filtrul Comisiei de Licențiere a Uniunii Avocaților, mai ales că se vehiculează că această prevedere ar putea fi anulată", ne-a explicat Mircea Roșioru, președintele Consiliului Superior al Procurorilor. 

La sfârșitul anului 2015, în Procuratură erau angajați 712 procurori. 

Anastasia Nani
10/03/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii