Tineri jurnalişti din Republica Moldova, instruiţi cum să abordeze subiectele din domeniul Justiţiei: noţiuni, baze de date, studii de caz

Anticoruptie.md
20/05/2017
Participanţii la training la sesiunea Sabinei Cerbu. Foto: CIJM

Circa 20 de tineri jurnalişti din Republica Moldova au participat vineri şi sâmbătă, 19-20 mai, la trainingul „Cum abordăm subiectele din domeniul Justiţiei: noţiuni, baze de date”, organizat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice.  

În cadrul trainingului, participanţii au învăţat de la Ion Guzun de la Centrul de Resurse Juridice din Republica Moldova cum funcţionează sistemul judecătoresc, dar şi să folosească corect noţiunile din Justiţie în materialele de presă. Totodată, jurnaliştii au aflat care sunt greşelile frecvente pe care le comit reporterii la scrierea articolelor, care este traseul unui dosar şi cum îl urmăresc etc. 

Lilia Ioniţă, expertă în cadrul Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, a oferit o analiză despre integritatea în Justiţie, vorbind participanţilor despre influenţa politicului asupra sistemului judecătoresc şi a Procuraturii, dar şi despre cum este testată integritatea unui magistrat şi a unui procuror. 

De la avocata Sabina Cerbu, fosta viceministră a Justiţiei, jurnaliştii au aflat de ce a fost necesară reforma Justiţiei, când şi cum a început acest proces, care au fost obiectivele pe care şi le-au propus autorităţile, care au fost succesele şi care sunt restanţele. 

Totodată, participanţii la sesiuni au învăţat de la Cornelia Cozonac, preşedinta Centrului de Investigaţii Jurnalistice, cum să formuleze corect solicitările de informaţie şi au aflat ce invocă autorităţile atunci când refuză să ofere informaţii de interes public. Jurnalistele Anastasia Nani şi Mariana Raţă de la Centrul de Investigaţii Jurnalistice au demonstrat cum pot fi identificate şi documentate subiecte cu ajutorul bazelor de date din domeniul Justiţiei, arătând câteva exemple de anchete pe care le-au semnat.

Trainingul a fost organizat în cadrul proiectului „Mobilizarea societății civile cu scopul de a susține integritatea în sectorul Justiţiei în Republica Moldova”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice şi Freedom House, cu susţinerea financiară a Departamentului de Stat al SUA.

În cadrul aceluiaşi proiect, Centrul de Investigații Jurnalistice a organizat în martie primul training, urmând să mai aibă loc două instruiri similare. 

Anticoruptie.md
20/05/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii