Tineri jurnalişti, instruiţi cum să documenteze subiectele privind integritatea în sistemul judecătoresc

Anticoruptie.md
05/12/2018
Foto: CIJM

26 de tineri reporteri şi studenţi de la facultăţile de jurnalism ale Universităţii de Stat şi Universităţii Libere Internaţionale din Republica Moldova au participat luni și marți, 3 - 4 decembrie, la trainingul „Integritatea în sistemul judecătoresc: cum documentăm subiectele la această temă”, organizat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice.  

În cadrul trainingului, participanţii au învăţat de la Ion Guzun de la Centrul de Resurse Juridice cum să folosească corect noţiunile din Justiţie în materialele de presă. Totodată, jurnaliştii au aflat care sunt greşelile frecvente pe care le comit reporterii la scrierea articolelor, care este traseul unui dosar şi cum îl urmăresc etc. 

Galina Bostan, expertă în cadrul Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, a oferit o analiză despre integritatea în Justiţie, vorbind participanţilor despre influenţa politicului asupra sistemului judecătoresc şi al Procuraturii, dar şi despre cum este testată integritatea unui magistrat şi a unui procuror. 

De la Serghei Țurcan, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), participanţii au aflat care este rolul CSM și al organelor subordonate acestuia în asigurarea integrității în sistemul judecătoresc. Tot el a relatat despre modul în care sunt prevenite încălcările de etică profesională, dar și cum reacționează CSM la sesizările privind integritatea judecătorilor. 

Totodată, participanţii la sesiuni au învăţat de la Victor Moșneag, redactor-șef adjunct la Ziarul de Gardă, cum să documenteze legăturile de rudenie și prietenie ale judecătorilor, procurorilor și avocaților, cum „să citească” o hotărâre de judecată, dar și despre utilitatea portalului instanțelor naționale de judecată. Cornelia Cozonac, preşedinta Centrului de Investigaţii Jurnalistice, a oferit o prezentare despre instrumentele moderne de documentare și vizualizare a informației, cum poate fi găsită locația de pe fotografii sau inregistrări video și ce posibilități de oferă platformele de socializare. Sergiu Bozianu, expert în domeniul protecției și administrării informației, a vorbit despre accesul la informație și datele personale. El a învățat participanții la training ce informație putem obține și de la cine, care sunt modalitățile și cerințele de realizare a dreptului de acces la informație, dar și care sunt diferențele între informația oficială și cea cu accesibilitate limitată.

Olga Cebanu, coordonatoare la Freedom House în Moldova, a făcut o prezentare a portalului justicemoldova.md, dar a vorbit și despre modul în care jurnaliștii și cetățenii simpli pot contribui la îmbunătățirea inițiativelor legislative din domeniul justiției.

Jurnalista Natalia Porubin a prezentat resurse utile reporterilor şi activiştilor pentru documentarea achiziţiilor în sistemul judecătoresc, dar și termeni de etică și deontologie în redactarea articolelor de investigație, iar Mariana Colun a demonstrat cum pot fi documentate averile judecătorilor, procurorilor, polițiștilor, arătând câteva exemple de anchete pe care le-a semnat. 

Trainingul a fost organizat în parteneriat cu Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării a Universităţii de Stat din Moldova şi cea de Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Jurnalism din cadrul Universităţii Libere Internaţionale din Republica Moldova. Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului „Mobilizarea societății civile cu scopul de a susține integritatea în sectorul Justiţiei în Republica Moldova”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice şi Freedom House, cu susţinerea financiară a Departamentului de Stat al SUA.

Anticoruptie.md
05/12/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii