Tiraspolul acuză ucrainenii de pregătirea unui „atac terorist” // Kievul: „Propagandă regizată de ruși”

Mihaela Cibotaru
09/03/2023
CIJM/Cornelia Cozonac

Autoritățile de la Tiraspol anunță că ar fi prevenit o acțiune teroristă, pregătită de Serviciul de securitate ucrainean, care i-ar fi avut drept țintă pe lideri ai regiunii, dar victime puteau deveni și simpli trecători, anunță postul TV „Primul în Transnistria”. Autoritățile ucrainene neagă orice implicare și califică informația drept fake-uri produse și regizate de Kremlin. Anterior, la acuzații similare, oficialii ucraineni au menționat că acestea ar fi un element al războiului hibrid dus de Rusia.   

Potrivit informației publicate, urma să detoneze un automobil „Land Rover” parcat în stradă, în care erau „8 kilograme de hexogen, precum și șuruburi, piulițe și sârmă (pentru a afecta cât mai multe persoane)”. Explozia urma să aibă loc în momentul în care pe alături ar fi trecut un oficial transnistrean. Potrivit așa-zisului procuror transnistrean Anatolii Gurețchii, ținta acțiunii erau „primele persoane ale statului”.

„Primul în Transnistria” scrie că persoanele bănuite de planificarea și executarea acțiunii sunt reținute. Bănuit ar fi un transnistrean, care de peste 12 ani locuiește în Ucraina, unde ar fi trecut pregătirea militară. Presa din stângă Nistrului a publicat imagini cu presupusul suspect.

„Orice declarații ale reprezentanților pretinsului minister al securității de stat din republica fake rmn, referitoare la implicarea Serviciilor de securitate ucrainene în organizarea unor acte de terorism, trebuie privite ca provocări, regizate de Kremlin”, a comentat SBU.  

Mihaela Cibotaru
09/03/2023Follow us on Telegram

Comentarii