Tiraspolul își extinde izolarea până pe 21 februarie 2021. Chișinăul regretă   

Ilie Gulca
01/12/2020
Foto: Viorica Tătaru

Administrația secesionistă de la Tiraspol a decis să extindă până la 1 februarie 2021 perioada pretinsului regim de carantină, cu menținerea acelorași restricții în calea liberei circulații pentru mai multe categorii de cetățeni. Biroul Politici de Reintegrare de la Chișinău și-a exprimat regretul față de inițiativa Tiraspolului și îngrijorarea față de numărul mare de contaminări în stânga Nistrului.

Tiraspolul își menține barierele artificiale, împiedicând libera circulație pe cele două maluri ale Nistrului. În decursul ultimelor aproape nouă luni, mii de locuitori de pe ambele maluri ale Nistrului se află în imposibilitatea de a avea acces la locurile de muncă, domicilii, rude apropiate. Ei sunt lipsiți de dreptul la libera circulație pe întreg teritoriul țării și de o serie de alte drepturi fundamentale conexe.

Biroul Politici de Reintegrare de la Chișinău, invocând infectările crescute cu COVID-19 în regiunea transnistreană, consideră nefondate restricțiile aplicate încontinuu. Autoritățile constituționale solicită substituirea restricțiilor de circulație cu măsuri sanitar-epidemiologice și de protecție individuală în spațiile publice și închise, conform practicilor pe larg aplicate pe întreg teritoriul țării și în plan internațional.

La 17 martie curent, sub pretextul stării de urgență, administrația secesionistă de la Tiraspol a instituit 37 de posturi ilegale în Zona de Securitate, blocând circulația cetățenilor pe cele două maluri ale Nistrului.

Această pretinsă lege a regimului separatist a dus la izolarea completă a regiunii în general și la suprimarea accesului locuitorilor regiunii la asistență medicală, produse alimentare. Cel mai mult au avut de suferit localitățile controlate de Chișinău, care nu avut acces o perioadă la produse alimentare și medicamente.   

Deși își justifică acțiunile prin răspândirea Pandemiei de COVID-19, autoritățile secesioniste au permis și au încurajat locuitorii regiunii să participe la alegerile prezidențiale din noiembrie curent.

Ilie Gulca
01/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii