Top 10 demnitari care au trei sau mai multe locuințe

Anticoruptie.md
22/09/2016
Casele mai multor demnitari Colaj: CIJM

Mai mulți deputați, directori de agenții, un ministru și un primar se regăsesc în topul demnitarilor care dețin trei, patru sau chiar cinci imobile locative. Clasamentul a fost realizat de experții Asociației „Adept” în baza declarațiilor de venituri depuse în mare parte în 2014, pentru că majoritatea celor pentru 2015 nu au fost încă făcute publice. 

Primul în top este deputatul PLDM Nae-Simion Pleșca, care a declarat trei apartamente, inclusiv unul la București, și două case de locuit ce ar însuma suprafața totală de peste 1.200 metri pătrați. În toate cinci, Pleșca deține o cotă-parte de 50%. Cel mai scump, potrivit actelor, este un apartament din Chișinu, achiziționat în 2012, cu o suprafață de 129 de metri pătrați și o valoare cadastrală de 1.924.624 lei. 

Liberal-democratul este urmat de deputatul neafiliat Eugen Carpov, fost viceprim-ministru pentru Reintegrare. Legislatorul a trecut în declarație patru apartamente, toate în orașul Chișinău, și o casă de locuit la Cricova, achiziționată în 2014, cu o valoare cadastrală de peste 1,6 milioane lei. Al treilea în clasament este colegul său din Legislativ, liberal-democratul Chiril Lucinschi. Demnitarul deține patru imobile locative: două apartamente și o casă de aproape 500 de metri pătrați în orașul Chișinău, precum și o vilă la Odesa, Ucraina. 

Ministra Sănătății Ruxanda Glavan are, de asemenea, patru imobile, conform declarației de venituri pentru anul 2015. Familia Glavan deține o casă de locuit de 50 de metri pătrați, încă din anul 1989 și o alta de 349 de metri pătrați dată în exploatare în 2006 și estimată la peste 1,7 milioane lei. Totodată, ministra mai are în proprietate două apartamente. Glavan a figurat anterior în mai multe anchete jurnalistice. Una dintre ele scotea la iveală că firma Glavirux SRL, fondată de actuala ministră a Sănătății, s-a bucurat de succes în afacerile cu statul. Doar în perioada ianuarie-iulie 2015, timp în care Ruxanda Glavan era ministra Muncii, Protecției Sociale și a Familiei, compania a semnat12 contracte cu diverse instituții medicale de stat, pentru aprovizionarea cu medicamente și instrumente medicale în valoare de 319.000 lei. La 30 iulie 2015, odată cu învestirea unui nou Guvern, Ruxandei Glavan i-a revenit funcția de ministră a Sănătății. Peste câteva zile, pe 14 august 2015, Glavirux SRL își schimbă atât denumirea, cât și fondatorul. 

Printre demnitarii cu câte patru locuințe se mai numără Anatolie Ghilaș, director general al Agenției Relații Funciare și Cadastru, democratul Oleg Sârbu și primarul orașului Orhei Ilan Șor

Centrul de Investigații Jurnalistice a scris acum câteva luniAnatolie Ghilaș, care este și nașul ex-premierului Vlad Filat din prima căsnicie, a lucrat timp de zece ani în oficiul cadastral din Chișinău. Deși cu un salariu de circa 10.000 de lei lunar, el a reușit, printre altele, să adune averi pentru un apartament și trei case de locuit impresionante. Apartamentul, dobândit în 2009 printr-un contract de antrepriză, are 110 metri pătrați și o valoare cadastrală de 750.000 de lei. O casă de locuit cu două construcții auxiliare a fost obținută printr-un act de donație în 2003. Deși are o suprafață de 177 de metri pătrați, casa este evaluată la doar 144.000 de lei. O altă casă de locuit, cu o construcție auxiliară, a fost finisată în 2006 și este estimată la 763.000 de lei. A treia casă, cu cinci construcții auxiliare, și o suprafață de 108 metri pătrați a fost terminată în 2009 și valorează cadastral 214.000 de lei. Vineri, 16 septembrie, șeful statului, Nicolae Timofti, l-a decorat pe Anatolie Ghilaș cu Ordinul de Onoare.

Deputatul PD Oleg Sârbu are două apartamente și două case de locuit, toate la Edineț, potrivit actelor. Și el a fost vizat într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice, potrivit căreia două firme dintre cele nouă pe care le deține sunt furnizoare constante de produse alimentare și combustibil pentru trei internate psihoneurologice din nordul țării, toate fiind gestionate de Ministerul Muncii, condus în anii 2013-2015 de colega sa de partid, Valentina Buliga.

Ilan Șor, acuzat de spălare de bani şi escrocherie în proporţii deosebit de mari, are trei apartamente cu o suprafață totală de aproape 500 de metri pătrați și o casă de locuit de peste 200 de metri pătrați pe care a cumpărat-o în 2014. Portalul Anticoruptie.md a scris anterior că, deși în dosarul ex-premierului Vlad Filat edilul de Orhei stipula sume exorbitante pe care i le-ar fi transmis lui Filat, din declarațiile de avere pentru anii 2013-2014 reieșea că acesta ar avea conturile și buzunarele aproape goale.

În topul Asociației „Adept” au mai intrat deputații Vladimir Voronin și Alexandr Bannicov, precum și Grigore Varanița, directorul ANRCETI. 

Topul realizat de experții „Adept” Infografic: avere.md 

 

Autorii clasamentului precizează că în top se regăsesc zece din 27 de demnitari incluși în această categorie, selectaţi în ordine descrescătoare conform numărului de imobile şi valorii cumulate a acestora. Au fost examinate casele, apartamentele şi vilele, inclusiv cele aflate în proces de construcţie, fără a lua în calcul spaţiile comerciale sau alte imobile cu destinaţie nelocativă.

Anterior, portalul Anticoruptie.md a scris și despre top 10 demnitari care nu declară nicio locuință în actele cu privire la venituri și averi, realizat de experții Asociației „Adept”. Printre ei se numără deputații democrați Constantin Țuțu și Marcel Răducan, judecătorul Curții Supreme de Justiție Oleg Sternioală, ministrul Afacerilor Externe Andrei Galbur, mai mulți parlamentari și consilieri locali. 

Anticoruptie.md
22/09/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii