Tot mai mulţi magistraţi se judecă cu CNAS pentru pensii mai mari. Printre aceştia şi reprezentanți ai CSM

Anastasia Nani
12/02/2018
Şedinţa CSM. Foto: csm.md

Tot mai mulţi magistraţi acţionează în judecată Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), solicitând recalcularea pensiei. Printre aceştia este şi Nina Cernat, membră a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), dar şi Nicolae Clima, inspector-judecător principal în cadrul Inspecţiei judiciare a CSM.  

Nina Cernat a iniţiat procesul încă în septembrie 2016, câştigând litigiul în prima instanţă în decembrie 2017. Magistrata a solicitat să-i fie recalculată și plătită diferența din pensia neachitată pentru perioada aprilie 2015 - aprilie 2016 în sumă de 32.160 de lei și, respectiv, achitarea pensiei majorate începând cu 1 aprilie 2016 pe viitor. Între timp, în mai 2017, ea a ridicat excepție de neconstituționalitate a unei prevederi legale potrivit căreia judecătorii care beneficiază de plata pensiei, dar continuă să activeze vor beneficia de pensie în mărimea stabilită până la data intrării în vigoare a acelei norme. Nina Cernat a considerat acel articol contrar principiului neretroactivității legii care diminua protecția socială dobândită anterior de către judecătorii de vârstă pensionară, aflați în funcție.

CNAS a contestat decizia instanței de fond, iar cazul a ajuns la Curtea de Apel Chişinău, acolo unde Nina Cernat este angajată, fiind detaşată la CSM în 2016. La începutul acestui an, Nelea Budăi, vicepreşedinta instanţei, a solicitat Curţii Supreme de Justiţie strămutarea cauzei la Curtea de Apel Bălţi. La 31 ianuarie, CSJ a dat curs acestei solicitări. „Am cerut recalcularea în baza legii. În hotărârea Curții Constituționale este scris clar că în Legea cu privire la statutul judecătorului trebuie să fie indicat ca pensia să constituie nu mai puțin de 80% din salariul real calculat judecătorului. Mie mi s-a calculat mai puțin și de aceea am contestat”, ne-a spus Nina Cernat.

Am încercat să studiem hotărârea primei instanţe. În loc de actele emise de Judecătoria Chişinău, în acest litigiu, pe Portalul instanţelor naţionale de judecată, apar foi albe. Potrivit declaraţiei de avere a Ninei Cernat pentru anul 2016, ultima făcută publică, ea a beneficiat în acel an de o pensie de peste 162.000 de lei, adică 13.500 de lei lunar. Salariul pe care l-a declarat era de aproape 286.000 de lei, circa 23.800 de lei lunar.

Anterior, magistrata a fost vizată într-o anchetă a cotidianului Adevărul Moldova, realizată în parteneriat cu Centrul de Investigaţii Jurnalistice, care scotea la iveală că magistrata locuieşte într-un imobil din complexul „Oraşul poveştilor” din Capitală. Oficial, casa era trecută pe numele soacrei judecătoarei, Ana Rusu, pe atunci în vârstă de 80 de ani. Proprietara în acte a acţionat în judecată firma ce a ridicat casa, cerând despăgubiri de peste 40 de milioane de lei pentru că a întârziat cu patru ani să finiseze lucrările de construcţie. Detalii despre averea şi cariera Ninei Cernat AICI.

Recent, şi Ion Pleşca, preşedintele Curţii de Apel Chişinău, a câştigat în prima instanţă litigiul împotriva CNAS. Magistratul s-a arătat nemulţumit că instituţia responsabilă de asigurări sociale i-a stabilit o pensie de 9.460 de lei. Judecătorul a explicat că ar trebui să aibă o pensie de 13.370 de lei. După ce CNAS a contestat decizia instanţei de fond, dosarul a fost repartizat la Curtea de Apel Comrat. 

În noiembrie 2017 şi Nicolae Clima, inspector-judecător principal în cadrul Inspecţiei judiciare a CSM, a câştigat în instanţa de fond un litigiu asemănător. Anticoruptie.md a scris anterior că şi Dina Rotarciuc, fostă judecătoare la Curtea Apel Chişinău, s-a arătat nemulţumită de pensia de 11.000 de lei, motiv pentru care s-a judecat cu CNAS.

Magistraţii care acţionează CNAS în judecată fac trimitere la Legea cu privire la statutul judecătorului potrivit căreia ei ar trebui să beneficieze de pensie pentru vechimea în muncă în mărime de 80% din salariul lunar în exerciţiul funcţiei. 

Anastasia Nani
12/02/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii