Trans-Oil și-a găsit finanțator în Cayman

Ilie Gulca
24/06/2019
Vazha Dzhashi și Stela Ostrovețchi. Agro-Logistics Forum „Dnieper-Danube-Black Sea”, 18–19 octombrie 2017, Chișinău, Moldova. Foto: Anticorutie.md

Grupul de companii Trans-Oil, monopolist pe piața exportului de cereale și de ulei de floarea-soarelui din Republica Moldova, a anunțat că și-a găsit investitor în Cayman, un paradis fiscal, prezentându-l drept companie americană. Este vorba de Oaktree Capital Management, care a devenit acționară în cadrul Trans-Oil după ce a cumpărat un pachet minoritar de acțiuni al Aragvi Holding International Ltd, potrivit unui comunicat al acestui grup de companii.

Trans-Oil prezintă Oaktree Capital Management drept o companie americană de top în domeniul managementului activelor globale cu specializare în investiții alternative (inclusiv capital privat) cu o valoare totală a activelor de 120 miliarde de dolare americani.

Numai că registrele de companii o prezintă pe Oaktree Capital Management drept ramură a unei companii cu același nume înregistrată în 2012 în Cayman, un paradis fiscal. De altminteri, în SUA există două companii Oaktree Capital Management – una cu sediul la New York și alta la Los Angeles, ambele fiind ramuri ale firmei cu același nume înregistrată în Cayman, un paradis fiscal.

Trans-Oil spune că așteaptă ca noul acționar să impulsioneze creșterea afacerii în cadrul grupului, în special pe dimensiunea internațională, și să promoveze standarde înalte de guvernanță corporativă și structurare eficientă pentru a spori performanța jucătorului regional important în sectorul agrar. De asemenea, Trans-Oil consideră această investiție un eveniment marcant pentru Republica Moldova. 

Aragvi Holding International LTD, un offshore înregistrat în Cipru, este compania-mamă a Trans-Oil. Firma respectivă îi are în administrația sa pe fostul ambasador al SUA la Chișinău, Asif Javed Chaudhry, și pe Vaja Jhashi, președinte al Trans-Oil. De altfel, Aragvi Holding International LTD, societate anonimă, este calificată de site-urile de profil drept una „foarte mică” (detalii, aici), dar acest fapt nu o împiedică să apară ca garant pentru împrumuturile contractate de Trans-Oil.

Grupul de companii Trans-Oil este format din offshore-uri înregistrate în Elveția sau Cipru și societăți pe acțiuni din Republica Moldova, Ucraina și România. Holdingul îl are în centru pe cetățeanul rus Vazha Dzashi sau Vaja Jhashi, născut în URSS, deținător de paşaport american, rus și moldovenesc. Cel care i-a acordat în 2005 cetățenia Republicii Moldova lui Jhashi Vaja Enrikovici a fost nimeni altul decât președintele Vladimir Voronin. De asemenea, Vaja Jhashi este un prieten și partener de afaceri cu Vladimir Plahotniuc.

Vaja Jhashi a consiliat în perioada de guvernare a Partidului Democrat mai multe instituții de stat, dar a spus pentru portalul Anticorupție.md că nu a deținut nicio funcție în Guvernul Republicii Moldova. Cu toate astea, el l-a însoțit, în 29–30 ianuarie 2018, pe fostul premier Pavel Filip într-o vizită în Emiratele Arabe Unite, pentru că este un bun cunoscător al Orientului Mijlociu.

Ilie Gulca
24/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii