Transparency International Moldova: Parlamentul trebuie să voteze urgent, în lectură finală, abrogarea Legii cetăţeniei prin investiţii

Anticoruptie.md
20/11/2019

Transparency International Moldova îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu faptul că, perioada acordată pentru clarificarea aspectelor legate de funcţionalitatea şi riscurile iminente ale programului „cetățenie prin investiții”, a expirat. Organizația face apel către Parlamentul Republicii Moldova să adopte urgent, în lectură finală, proiectul privind abrogarea Legii „cetăţeniei prin investiţii” şi îl îndeamnă pe preşedintele moldovean să promulge documentul prin care legea respectivă a fost suspendată.

De asemenea, Transparency International Moldova a reiterat, într-un apel public, importanţa implementării pachetului de proiecte de legi privind de-oligarhizarea R. Moldova, precum şi a Declaraţiei cu privire la recunoaşterea caracterului captiv al statului, adoptată de Parlament, la 8 iunie 2019.

Transparency International Moldova a atras, în repetate rânduri, atenţia publicului şi autorităţilor despre riscul adoptării unui şir de legi şi programe promovate de regimul coordonat de oligarhul Vladimir Plahotniuc care prejudiciază interesul public. În particular, Legea „cetăţeniei prin investiţii”, precum şi programul respectiv, prezintă riscuri de legalizare a mijloacelor financiare de origine frauduloasă, subminează eforturile de combatere a corupţiei mari, de investigare a fraudelor bancare şi afectează sistemul naţional de integritate.

La 18 iunie 2019, Parlamentul a abrogat, în prima lectură, Legea cu privire la dobândirea cetățeniei prin investiție. Autorii proiectului au motivat că prezenta lege ar putea să fie folosită de cei implicați în furtul miliardului și reprezintă o amenințare la adresa securității statului. În cazul cetățeniilor acordate în conformitate cu această lege, vor fi efectuate verificări și, dacă beneficiarii nu prezintă riscuri pentru securitatea statului, vor păstra cetățenia. 

Peste o lună, la 18 iulie 2019, imediat după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate la care a fost discutat acest subiect, Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat suspendarea oficială a programului cetăţenie prin investiţii. Decizia a prevăzut o perioadă de patru luni pentru clarificarea tuturor aspectelor legate de funcţionalitatea şi riscurile iminente ale acestui program, precum şi verificarea agenţilor economici contractaţi de Guvernul Filip în scopul realizării programului.

Conform prevederilor Legii privind dobândirea cetăţeniei prin investiţii, adoptată în 2018, numele şi prenumele persoanelor care urmau să devină cetăţeni ai R. Moldova trebuiau să fie secretizate. Au fost create 5.000 de cetățenii ce puteau fi acordate contra sumei de 100.000 de euro în Fondul de dezvoltare durabilă sau cel puțin 250.000 de euro de euro într-un domeniu strategic de activitate. Trebuie menționat că Serviciului de Informații și Securitate nu i s-a permis să verifice în prealabil persoanele. Astfel că oricine, indiferent de antecedente penale, putea să obțină cetățenia R. Moldova.

Anticoruptie.md
20/11/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii