Partidul Socialiștilor a anunțat alți patru candidați pentru circumscripțiile electorale uninominale din Bălți, Rezina și Chișinău. Printre aceștia sunt deputați cu trecut obscur, consilieri traseiști și foști parlamentari implicați în acte de corupție.
La Bălți au fost anunțate două candidaturi: Alexandr Usatîi și Alexandr Nesterovschi. Pentru circumscripția electorală nr. 9 – municipiul Bălți și localități din raionul Fălești – va participa la alegerilе din 24 februarie președintele organizației teritoriale Alexandr Usatîi, care a participat în mai curent în cursa electorală pentru șefia capitalei de nord, acumulând doar 19,17% din sufragii.
Acesta a fost timp de 30 de ani director la Școala nr. 12 din Bălți. În perioada 2007–2015, Usatîi a fost viceprimar al oraşului Bălţi, între 2003 și 2007 și din 2015 până în prezent – consilier municipal.
Din 2003 până în aprilie 2015, a reprezentat Partidul Comuniștilor. „A fost demis din funcția de viceprimar cu votul majorității consilierilor comunişti din cauza că nu ar fi pregătit suficient de bine acţiunile de consemnare a „eliberării oraşului de ocupanţii fascişti”.
De fapt, debarcarea din funcţie ar fi fost legată de apropierea lui Alexandr Usatîi de Partidul Socialiştilor, potrivit ziarului local „Spros i predlojenie”. Drept dovadă, PSRM i-ar fi luat apărarea în aceeaşi zi în care a fost demis, lăudându-i calităţile profesionale şi invocând „motive politice”.
Usatîi a contestat în instanță decizia Consiliului municipal Bălţi şi a fost restabilit în funcţie, dar a activat doar o lună”, a scris Radio Europa Liberă.
În 2016, la alegerile prezidențiale, Usatîi l-a susținut pe Igor Dodon cu o donație de 32.000 de lei.
Pentru circumscripția electorală nr. 10 – o parte a municipiului Bălți și localități din raionul Sângerei – va concura la alegeri deputatul Alexandr Nesterovschi. Deputatul a ajuns în Parlament fiind al 24-lea la număr în lista socialiștilor.
Pentru a-și asigura fotoliul de deputat, Nesterovschi a donat partidului 82.450 de lei, aproape trei ori mai mult decât veniturile sale pentru doi ani, arată o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice. În 2016, la alegerile prezidențiale, deputatul a făcut o donație în mărime de 72.750 de lei pentru Igor Dodon.
O altă investigație semnată de reporterii CIJM a scos la iveală că mandatul de deputat l-a îmbogățit pe parlamentarul Nesterovschi, care era sărac lipit pâmântului când a venit în legislativ. „Potrivit declarației de avere pentru 2014, acesta nu avea nici casă, nici mașină, nici bani în conturi. Un an mai târziu, deputatul avea deja o mașină – un Mitsubishi Outlander, fabricat în 2004, pentru care ar fi plătit doar 25.000 de lei.
În 2016, acesta avea și un apartament de 53,9 metri pătrați, pe care l-a primit printr-un contract de donație”, au observat reporterii.
Consilierul municipal Svetlana Popa este candidatul PSRM pentru funcția de deputat în circumscripția electorală nr. 32 din municipiul Chișinău – localitățile Bubuieci, Budești, Ciorescu, Colonița, Condrița, Cricova, Cruzești, Ghidighici, Grătiești, Stăuceni, Tohatin, Vadul lui Vodă și Vatra.
Svetlana Popa a fost deputată în Parlament pe listele PCRM. O anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice din 2010 arată că aceasta a uitat să declare un automobil pe care îl avea în proprietate. „Svetlana Popa are în proprietate, conform datelor MTI, un Nissan Maxima, cumpărat în 2003. În declarația pentru 2009, Popa ascunde are automobil”, au precizat reporterii.
Svetlana Popa a fost președinta fracțiunii PCRM în Consiliul Municipal Chișinău. În 2009 a ajuns în Lista Neagră a candidaților pentru alegerile parlamentare din iulie.
Potrivit presei, Popa a utilizat poziţia de serviciu în interes de partid prin promovarea privatizării posturilor municipale de televiziune „Euro TV” şi radio „Antena C””.
În martie 2010 ziarul „Timpul” a scris că Popa a fost implicată în scheme dubioase de acaparare a mai multor imobile, care au adus prejudicii de zeci sau sute de milioane de lei bugetului public.
„Schema a fost aplicată în repetate rânduri în perioada în care Svetlana Popa deținea şefia fracţiunii PCRM în Consiliul municipal Chişinău: bunurile imobile erau sechestrate din cauza datoriilor şi scoase la licitaţie.
În unele cazuri, evaluarea bunurilor era făcută de firma „Oxel-Imobil”, care a avut-o până recent drept director adjunct pe Svetlana Popa. Anunţurile despre licitaţii nu se făceau publice, fiind câştigate de Viorel Ipati, verişorul soţului Svetlanei Popa. Ipati le vindea imediat unor firme care aveau toate aceeaşi adresă juridică, într-un singur apartament, şi erau conduse de aceeaşi persoană, Lidia Sârbu”, se arată în aceeași anchetă.
Potrivit reporterilor, procurorii s-au autosesizat în urma publicării articolului. În 2015, Svetlana Popa a candidat pe listele PSRM la funcția de consilier în Consiliul Municipal Chișinău. În campania electorală din același an, a făcut donații în valoare totală de 85.000 de lei.
În circumscripția electorală Rezina – localități din raioanele Rezina și Șoldănești – va candida președintele organizației teritoriale, Valeriu Ciorici. Între 2003 și 2011, acesta a deținut funcția de preşedinte al raionului Rezina, fiind membru al PCRM.
La alegerile din iunie 2011 a concurat pentru postul de primar al orașului Rezina, dar în turul al doilea a pierdut în faţa reprezentantului Partidului Democrat (PDM).
După formarea coaliției s-a ales cu funcţia de vicepreşedinte al raionului responsabil de educaţie şi probleme sociale. În 2014, la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, Ciorici a intrat Partidul Socialiştilor.
În perioada în care a exercitat funcţia de preşedinte al raionului Rezina, Valeriu Ciorici a fost subiectul mai multor critici, potrivit portalului Moldova Curată.
„În toamna anului 2007, de exemplu, înainte de noile alegerile în cadrul Consiliului Raional, dizolvat după scrutinul din iunie pentru că nu reuşise să formeze organele de conducere ale raionului, Guvernul Tarlev a oferit pentru raionul Rezina o sută de tone de grâu şi orz de sămânţă cu titlu de ajutor umanitar pentru susţinerea gospodăriilor care suferiseră de pe urma secetei din acel an.
Conform legislaţiei, sămânţa ar fi trebuit repartizată de o comisie raională în baza propunerilor unor comisii speciale formate pe lângă primării. În realitate, ajutorul a fost distribuit de conducerea raionului unor agenţi economici membri sau simpatizanţi ai PCRM, cu scopul de a aduce voturi pentru candidaţii comunişti în Consiliul Raional Rezina, lucru care s-a şi întâmplat.
Procurorii au intentat în acest caz patru dosare penale care au circulat cu anii de la Rezina la Bălţi, de la Bălţi la Chişinău şi înapoi, ca ulterior să fie clasate, reintentate şi din nou clasate”, a scris presa în mai 2015.
În 2016, la alegerile prezidențiale, deputatul a făcut o donație în mărime de 45.900 de lei pentru Igor Dodon.
Echipa Centrului de Investigații Jurnalistice a scris despre candidații PSRM pentru alte circumscripții electorale. De exemplu, doi dintre candidații pentru circumscripțiile din Capitală sunt consilierul Aleksandr Odințov și deputatul Vasile Bolea.
PSRM și-a anunțat candidaturile pentru circumscripțiile Căușeni, Ștefan-Vodă, Soroca, Florești, Râșcani, unde a fost înaintat fiul unei regretate deputate socialiste, precum și Sângerei, Leova, Ocnița, Edineț, Orhei, Ivancea, Fălești, Ungheni, Cimișlia și Glodeni.
Au mai fost anunțate alte 18 candidaturi pentru alte șase circumscripții din Capitală, dar și pentru circumscripțiile uninominale Hâncești, Ceadâr-Lunga, Nisporeni, Strășeni, Comrat, Cantemir, Telenești, Sărata Galbenă, Cahul, Ialoveni, Răzeni și Criuleni.
La scrutinul parlamentar din noiembrie 2014, Partidul Socialiștilor a intrat în Parlament cu 25 de mandate.
Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii