„Trebuie cumva continuat dialogul”. Dmitri Peskov, despre negocierile moldo-ruse privind furnizarea de gaze naturale Republicii Moldova

Ilie Gulca
25/10/2021

Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova contează pe continuarea dialogului cu Chișinăul în ce privește furnizarea de gaze naturale Republicii Moldova în care partea rusă are „o poziție clară, comercială”.

„Trebuie cumva continuat dialogul. Toate pozițiile sunt clare. Poziția părții ruse, a Gazprom-ului, este destul de limpede și simplă. Este o poziție comercială, care include reduceri cunoscute. De aceea, evident, sperăm că dialogul, așa sau altfel, va continua”, a spus reprezentantul Kremlinului, citat de agenția TASS.

În plus, după spusele sale, șeful statului rus, Vladimir Putin, nu planifică pe moment contacte cu conducerea moldovenească pe acest subiect. „Președintele nu are pe moment planuri”, a relevat Peskov, răspunzând la o întrebare în acest sens.

De partea cealaltă, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Andrei Spînu, a declarat luni în cadrul unei conferințe de presă că negocierile cu Gazprom se vor axa pe datoria la gaze acumulată începând cu 1994. 

Vicepremierul moldovean, Andrei Spînu, a anunțat că va solicita efectuarea unui audit intern, care să confirme datoriile invocate de ruşi. Totodată, el a reiterat poziţia Guvernului de la Chişinău de a nu accepta oferta Gazpromului la preţ de piaţă.

„Noi ne dorim un preț corect, bazat pe o formulă similară cu cele oferite altor state cu care Gazprom a semnat contracte pe termen lung în perioada recentă. Noi am mers pe mai multe opțiuni. Una dintre ele este prețul la bursă pentru contractele anuale sau o formulă mixtă, care să ia în calcul atât prețul la bursă, cât și cotația petrolului”, a mai spus Spînu.

Moldovagaz și Gazprom au prelungit pe 30 septembrie contractul pentru furnizarea de gaze naturale până la sfârșitul lui octombrie. În această lună, Republica Moldova va importa gaze naturale la prețul de piață – aproximativ 790 de dolari pentru o mie de metri cubi. De asemenea, TASS precizează că în 2020 Moldova a plătit în medie 148,87 dolari pentru o mie de metri cubi.

Negocierile moldo-ruse s-au încheiat vineri seară fără rezultat. Agenția de presă rusească TASS a transmis că există „riscuri mari” ca de la 1 noiembrie să nu mai fie livrate gaze naturale rusești Republicii Moldova.

Potrivit agenției, partea rusă a propus un preț „corect” de piață cu oferirea unei reduceri de 25%, însă delegația moldovenească a insistat asupra reducerii prețului de două ori sub cel de piață.

„Singura condiție impusă de Rusia, în schimbul acordării reducerii de 25%, a fost restituirea în decurs de trei ani datoriei acumulare de Republica Moldova pentru anii precedenți în valoare de aproximativ 700 milioane de dolari (fără Transnistria).

Ilie Gulca
25/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii