„Trebuie să poarte răspundere în fața legii”. Maia Sandu, despre „majorarea de formă” a numărului secțiilor de vot pentru diaspora de către CEC

Ilie Gulca
09/06/2021
Maia Sandu, președinta R. Moldova

Șefa statului, Maia Sandu, a calificat decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) de suplimentare a secțiilor de vot drept „una formală și insuficientă”. Poziția președintei a fost exprimată după ce CEC a aprobat, marți, o mărire a numărului de secții de votare din diaspora de la 139 la 146.

„Sunt cel puțin zece secții de vot în Europa în care s-au terminat buletinele la ultimul scrutin și mii de cetățeni au fost privați de dreptul de a-și exprima votul. Aceste regiuni, cu concentrare mare de cetățeni moldoveni, nu au fost abordate cu toată seriozitatea în proiectul votat azi”, a scris președinta pe pagina ei de Facebook, referindu-se la decizia CEC de din 7 iunie.

Ea susține că CEC nu este „un for politic, iar deciziile acestei instituții trebuie să fie tehnice, neutre și profesioniste și să asigure exercitarea dreptului de vot de fiecare cetățean”.

„Forțele politice care influențează unii membri ai CEC se opun democrației prin toate mijloacele și se tem de voința cetățenilor din frica de a pierde puterea și imunitatea în fața justiției. Situația în care cetățenilor țării le este închisă ușa secției de vot în nas, din cauza epuizării buletinelor de vot, este un maxim eșec al CEC.”

În cazul în care se repetă aceeași situație în acest an, a adăugat ea, membrii CEC își folosesc mandatul pentru a influența intenționat mersul alegerilor. „Membrii CEC care admit și creează artificial aceste situații trebuie să poarte răspundere în fața legii.”

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a propus deschiderea a 191 de secții de vot după înregistrarea în prealabil a peste 100.000 de moldoveni în listele de votare, față de numai 63.000 de alegerile prezidențiale din urmă cu circa șase luni.

Ilie Gulca
09/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii