Trei judecători condamnaţi pentru acte de corupţie în ultimii doi ani

Anticoruptie.md
21/03/2016
Foto: CIJM

17 magistraţi au ajuns în vizorul Centrului Naţional Anticorupţie în perioada 2014-2015, potrivit unui raport de activitate al instituţiei. Dosarele în privinţa a opt dintre aceştia au ajuns în instanţa de judecată și doar în doar trei cauze penale au fost pronunţate sentinţe de condamnare, două fiind irevocabile.

Printre cei vizaţi se numără judecătorul Curţii de Apel Bender Nicolae Nogai care a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru pronunţarea unei hotărâri contrare legii privind înstrăinarea pachetului de acţiuni al Moldova Agroindbank, prin legalizarea neîntemeiată a deciziei Arbitrajului din Sankt-Peterburg.

Alţi doi magistraţi au ajuns după gratii pentru corupere pasivă. Este vorba despre magistrata Judecătoriei Criuleni Elena Roibu care, în complicitate cu o avocată, a extorcat 2.000 de euro pentru a achita două persoane într-un dosar. În rezultat, ambele au fost condamnate la opt şi, respectiv, şapte ani şi şase luni de închisoare cu executare. Şi judecătorul Gheorghe Popa de la Teleneşti a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru că a pretins bani de la un avocat ca să scoată de pe rol o cerere de chemare în judecată depusă de o persoană pe numele clientului acestuia. Acesta a fost însă disculpat la Curtea de Apel Chișinău.

Potrivit raportului, în perioada 2014 - 2015, ofiţerii CNA au cercetat sub aspect penal 51 de sesizări privind acţiunile pretins ilegale ale judecătorilor.

Între timp, studiile sociologice demonstrează că fenomenul corupţiei rămâne o problemă majoră, inclusiv în Justiţie. Bunăoară, potrivit unui studiu sociologic elaborat de Serviciul Independent de Sociologie şi Informaţii „OPINIA” și prezentat la sfârşitul anului trecut, majoritatea absolută a populaţiei - 96,7 % - consideră nivelul corupţiei în ţară ca fiind înalt, indiferent de categoria de vârstă, nivelul de educaţie sau mediul de reşedinţă.

Judecătorii susţin însă că situaţia s-a îmbunătăţit. Cel mai recent sondaj realizat de Centrul de Investigaţii Sociologice “CBS-AXA”, la solicitarea Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), arată că jumătate dintre judecătorii chestionaţi cred că, din 2011 până acum, nivelul corupţiei în Sectorul Justiţiei a scăzut, şi doar 8% cred că acesta a crescut. Răspunzând la aceeaşi întrebare, mai mult de jumătate dintre avocaţii chestionați susţin că fenomenul a sporit, la fel ca şi 35% din procurori. Alte 20% din judecători afirmă că fenomenul corupției nu există deloc în Sectorul Justiției.

Anticoruptie.md
21/03/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii