Tupeu penal: Condamnatul în dosarul „furtului miliardului de dolari”, Ilan Șor, vrea în Parlament. Oferă la schimb colhozuri moderne, monopoluri și întreprinderi de stat

Mariana Colun
05/10/2018
Foto: partidulsor.md

Colhozuri moderne, monopol de stat la importul de produse din tutun și petroliere și întreprinderi de stat care să asigure producerea tuturor mărfurilor necesare oamenilor. Sunt doar câteva prevederi din programul economic prezentat de Ilan Șor, primarul de la Orhei, condamnat în prima instanță la șapte ani și jumătate de închisoare în dosarul furtului din sistemul bancar moldovenesc. 

Ilan Șor a anunțat miercuri că își propune să majoreze veniturile bugetare prin utilizarea eficientă a impozitelor, introducerea monopolului de stat în anumite domenii și atragerea investițiilor. Programul economic al Partidului Șor mai prevede introducerea monopolului de stat la importul de produse din tutun și petroliere și stabilirea unor taxe mici pentru produsele petroliere brute, pentru a stimula prelucrarea lor în țară. În același timp, Șor se arată nostalgic față de perioada sovietică, subliniind că înființarea întreprinderilor de stat care să asigure consumul intern în toate domeniile ar duce la o creștere rapidă a economiei. „Ilan Șor a amintit că în perioada sovietică în Moldova se producea practic tot – de la televizoare la tractoare. Ceea ce demonstrează că se poate. Aceasta ar asigura locuri de muncă pentru oameni, venituri la bugetul de stat și o creștere economică rapidă. Cred că statul trebuie să producă practic tot ce necesită piața internă”, se arată într-un comunicat al Partidului Șor.

Nu în ultimul rând, Ilan Șor își propune să creeze, pe principii benevole, colhozuri moderne. „Statul le va dota cu tehnică, semințe, credite pe termen lung. Optăm pentru revenirea la sistemul de achiziții de stat a producției agricole. Statul să se ocupe de livrarea produselor agricole și export”, a declarat Șor în cadrul briefingului de presă în care și-a făcut public programul economic.

Condamnat pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari

Primarul orașului Orhei, Ilan Șor, a fost condamnat la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semi-închis, pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii. Decizia a fost luată la 21 iunie 2017 de magistrații Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani. Totodată, businessmanul a fost eliberat provizoriu sub control judiciar, cu condiția că nu este arestat legal în alte cauze și să nu părăsească țara. Ulterior, avocații lui Șor au contestat sentința, iar în prezent dosarul este pe rol la Curtea de Apel Cahul. Recent, magistrații au admis demersul avocaților lui Ilan Șor privind efectuarea expertizei financiar-contabile și a programat următoarea ședință pentru 17 decembrie, 2018. Experții susțin că astfel de expertize durează de obicei ani întregi. 

Ilan Șor a fost reținut de oamenii legii și plasat în arest în iunie 2016. Începând cu luna august a anului trecut, omul de afaceri a fost cercetat fiind în arest la domiciliu. Dosarul său a fost transmis în judecată pe 24 august. Fostul șef al Consiliului de administrare al BEM ar fi obținut prin înșelăciune, în perioada 4 noiembrie – 25 noiembrie 2014, peste cinci miliarde de lei de la Banca de Economii. Banii au fost oferiți în calitate de credite mai multor companii ce ar aparţine lui Ilan Şor, iar drept garanţie privind rambursarea mijloacelor financiare obţinute ar fi fost prezentate nişte contracte fictive, încheiate cu un şir de entităţi bancare din Federaţia Rusă.

De atunci, mai multe ședințe au fost amânate, iar altele au fost însoțite de proteste în timpul cărora sute sau chiar mii de persoane au cerut magistraților să le elibereze primarul și să îl lase să conducă în continuare orașul Orhei. La una dintre manifestații a fost prezentă soția lui Șor, interpreta Jasmin, care a acuzat magistrații că fac jocuri politice. S-au remarcat și bodyguarzii omului de afaceri, care au blocat accesul jurnaliștilor spre inculpat și în biroul judecătorului, la una dintre ședințe.

Între timp, Șor și-a schimbat și unele declarații. Dacă în autodenunțul față de Vlad Filat, el spunea că i-ar fi dat ex-premierului o mită de 250 de milioane de dolari, bani scoși prin credite neperformante de la Banca de Economii, atunci într-un interviu din luna septembrie, primarul a declarat că de la BEM au fost furate doar 190 de milioane de dolari. Banii ar fi ajuns pe conturile lui Vlad Filat și Veaceslav Platon în noiembrie 2014.

Averea: cu un salariu de 2.800 de lei a contractat un credit de 16 milioane de lei

Ilan Șor a încasat în 2017 un salariu de nici 3.000 de lei lunar, dar a contractat un nou credit în valoare de 16 milioane de lei, pe care trebuie să-l stingă până în 2022. Luate împreună cu împrumuturile pe care le-a făcut în anii precedenți, datoriile edilului de la Orhei se ridică la 57 de milioane de lei. 

Foto: captură avere.md

În declarația de avere pentru anul trecut, omul de afaceri indică un salariu anual de 34.000 de lei în calitate de primar, adică aproximativ 2.800 de lei pe lună, în timp ce soția sa, interpreta Jasmin, a încasat venituri de 2.946.549 de ruble rusești, echivalentul a circa 840.000 de lei, conform cursului valutar actual. În aceeași declarație, Ilan Șor a raportat datorii de peste 57 de milioane de lei. Un credit de 16 milioane de lei a fost luat în 2017 și urmează a fi întors până în 2022. Anterior, primarul de la Orhei a mai luat un împrumut de 18 milioane de lei în 2015, care urmează a fi restituit până în 2020, iar altele două, de 16 milioane de lei și 349.200 de euro sunt scandente în 2021. Informațiile privind băncile de la care au fost luate împrumuturile sunt blurate în declarațiile de avere și interese personale ale lui Ilan Șor. Acesta a trecut pe hârtie și sumele pe care le deține în conturi bancare - 607 mii de lei, 1.105 dolari și 20.543 de euro.

Ca și în 2016, funcționarul a raportat două apartamente de 158 de metri pătrați și 239 de metri pătrați, ultimul cumpărat în anul 2013, o jumătate de apartament deținut din anul 2002, o casă de locuit de 200 de metri pătrați, achiziționată în anul 2014 și un garaj de 48,6 metri pătrați. Șor mai deține un teren intravilan și trei automobile: Toyota Runner din 1997, autoturism GAZ 2410 fabricat în 1998 și un Bentley Continental fabricat în 2010 și cumpărat în 2014, cu o valoare declarată de peste 2,5 milioane de lei. Edilul de la Orhei a declarat cota parte de 0,8931% din firma Avantage SRL, care se ocupă cu activități în comerț.

Discursul instigator la ură împotriva presei

La 20 iulie 2018, în cadrul unui eveniment organizat de partidul „Șor”, mai mulți simpatizanți ai lui Ilan Șor au protestat în municipiul Chișinău la sediile a două partide politice în legătură cu pretinsa închidere a magazinelor sociale. În discursul adresat simpatizanților săi, plasat pe rețelele de socializare și mediatizat amplu ulterior, Ilan Șor a venit cu amenințări în adresa jurnaliștilor și liderilor a două partide politice de opoziție. Acesta a declarat următoarele: «Я обещаю: Они у меня будут висеть на Арке. Каждый. И Каждый будет делать с ними, что посчитает нужным. Потому что, они негодяи. Сволочи, негодяи, паскуды. Задавим их, задушим!»; «Вы – негодяи и твари, и мы вас задушим!»; «Они, я не побоюсь этого слова, животные и мы их накажем»; «Запомнитe, мы вас будем ждать везде: у дома, в темных переулках и соседям расскажем, кто вы такие на самом деле».; «Замочим их в сортире»; «Закатаем в асфальт»; «Мы будем их давить как последних мышей под плинтус, чтобы эти твари прятались от нас».

Mai multe organizații din domeniul protecției drepturilor omului au cerut Procuraturii Generale să investigheze declarațiile făcute la sfârșitul lunii iulie curent, de primarul orașului Orhei, Ilan Șor, care este și liderul unui partid politic, cu același nume, sub aspectul incitării la ură. Și organizațiile de media au cerut organelor de drept să investigheze amenințările cu răfuiala fizică la adresa jurnaliștilor, făcute de Ilan Șor, într-un clip video postat pe rețelele de socializare. 

La distanța de trei luni, după ce Jurnal TV a difuzat o investigație în care era vizat, Ilan Șor a scris pe rețeaua de socializare Facebook un mesaj: „Păstrez după mine dreptul de a acționa în judecată și cer răspuns imediat de la “gunoiul media” Jurnal TV (...) Le recomand tuturor colaboratorilor Jurnal TV să-și caute de urgență un nou serviciu deoarece atunci când pe 25 februarie vom veni la putere eu și partidul meu, “gunoiul” vostru va fi închis”. Și de această dată, organizațiile neguvernamentale de media au condamnat declarațiile amenințătoare ale lui Ilan Șor la adresa jurnaliștilor.

Mariana Colun
05/10/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii