Ucraina, îndoliată // Maia Sandu după atacul sângeros: „Inima mea merge la Odesa”

Viorica Mija
16/03/2024

Numărul morților în atacul rusesc asupra orașului Odesa a fost revizuit în creștere, ajungând la 20, iar orașul-port este sâmbătă, 16 februarie, în doliu.  Portalul unian.ua a reușit să identifice persoanele care și-au pierdut viața, printre care un paramedic și un angajat al Serviciului de Stat de Urgență care au venit să acorde asistență victimelor. A urmat o a doua explozie care i-a suprins în timpul misiunii de salvare. Conform autorităților ucrainene, armata rusă utilizează tot mai frecvent tactica „double tap”, iar daunele aduse, mai ales umane, sunt dramatice. Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a condamnat atacul rusesc, cerând din nou suport major pentru Ucraina „care apără pacea în toată Europa”.

Natalia Humeniuk, șefa centrului comun de presă al Forțelor de Apărare din sudul Ucrainei, a declarat reporterilor că armata rusă a lansat vineri, 15 martie, cel puțin două rachete Iskander asupra Odesei.

„Este vorba despre un atac teribil în care s-au folosit arme balistice - inamicul a atacat regiunea Odesa, trăgând rachete de pe teritoriul Crimeei ocupate temporar, fiind vorba despre Iskander-M.  Au fost lansate două rachete, a doua - la ceva timp, dar în aceeași țintă. Ca urmare a atacului, o clădire cu 3 etaje din zona de agrement a fost distrusă. Cel puțin 10 case private au fost avariate... Din păcate, pierderile umane nu au putut fi evitate, e un dezastru... ", a spus Humeniuk.

Conform autorităților ucrainene, tactica loviturilor duble este folosită în mod constant. Preponderent, în zona de responsabilitate a Forțelor de Apărare din Sud, armata ucraineană a înregistrat mai multe lovituri repetate.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a condamnat atacul Rusiei asupra orașului-port Odesa, catalogându-l drept unul „absolut josnic”. 

„Un atac absolut josnic din partea acestor nemernici: două rachete, iar cea de-a doua chiar în momentul în care salvatorii şi medicii ajungeau la locul atacului”, a spus Zelenski în discursul său video zilnic.

 Zelenski a declarat că Rusia va primi un „răspuns corect” din partea forțelor ucrainene.

„Forţele noastre de apărare vor face totul pentru a se asigura că ucigaşii ruşi simt răspunsul nostru corect”, a declarat Zelenski pe Telegram.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj de compasiune și solidaritate, cerând repetat mai mult sprijin pentru Ucraina.

„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu are limite. Ucraina are nevoie de ajutor urgent pentru a se apăra și pentru a apăra pacea în Europa. Inima mea merge la Odesa”, a scris Maia Sandu într-o postare pe pagina sa de Twitter.

Viorica Mija
16/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii