Ucraina menține interdicția de intrare pe teritoriul său a automobilelor înmatriculate cu numere transnistrene de la 1 septembrie

Mădălin Necșuțu
30/08/2021

Serviciului Vamal Odesa din Ucraina a anunțat duminică că mașinile înmatriculate cu numere din regiunea separatistă transnistreană vor putea circula pe teritoriul său până la 10 ianuarie 2022, termenul care expira la 1 septembrie 2021 fiind prelungit ca urmare a unei cereri exprese a Chișinăului. Ulterior, același serviciul vamal a revenit cu o erată, precizând că informația plasată pe site-ul lor a fost una eronată și că se menține interdicția până la 1 septembrie.

„În urma apelului oficial al Ambasadei Republicii Moldova în Ucraina, permisiunea de a circula pentru vehicule din regiunea transnistreană a Moldovei, care nu au numere de înmatriculare neutre și stickere „MD” pe sticlă, este prelungită până la 10 ianuarie 2022”, se precizează într-un comunicat al Serviciului Vamal Odesa.

Ulterior, Serviciul Vamal Odesa a revenit cu un mesaj pe pagina sa de Facebook și a anunțat că restricțiile se vor menține și dupăa 1 septembrie. 

Fostul deputat al Platformei Dreptate și Adevăr, Alexandru Slusari a reacționat pe pagina sa de Facebook și a criticat decizia autorităților de la Chișinău de a interveni cu o astfel de solicitare în Ucraina. 

„Cu stupoare am aflat știrea precum că șoferii din stânga Nistrului vor putea circula în Ucraina cu numere transnistrene până pe 10 ianuarie 2022. Ucraina a amânat termenul, în urma unei solicitări a Ambasadei Moldovei în Ucraina în adresa ministerului de Externe de la Kiev.

Vreau să înțeleg cine a luat asemenea decizie. Nu am auzit să fie discutat subiectul în cadrul Guvernului. De ce aflăm o informație atăt de importantă de la serviciul vamal Odesa ?

Sunt curios să cunosc motivele acestei amânâri, dacă informația este veridică. Ar fi a treia prelungire a termenului introducerii în Transnistria plăcuților de înmatriculare neutre (nici măcar nu e vorba de plăcuțile moldovenești)”, a precizat Slusari.

Slusari s-a arătat indignat de cedările continue ale Chișinăului în raport cu autoritățile separatiste de la Tiraspol.

„Cât se mai poate să se cedeze unilateral? Guvernările precedente au transformat rezolvarea conflictului transnistrean într-o stradă cu circulație în sens unic. Spre Tiraspol. Ei, acolo erau interese oligarhice obscure comune și dependența puternică a unor politicieni corupți de Moscova. Acum de ce guvernarea merge cu aceeași paradigma nocivă pentru Republica Moldova ?”, a concluzionat Slusari.

Pe de altă parte, Tiraspolul acuza Chișinăul, la mijlocul lunii iulie, că de fapt, prin această mișcare a obligativității înmatriculării mașinilor transnistrene cu numere neutre, se urmărește întreruperea treptată a asigurării regiunii cu produse, dar și să se paralizeze economia și să provoace nemulțumirea transnistrenilor față de administrație regiunii separatiste.

Mădălin Necșuțu
30/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii