VIDEO// Ucraina trimite trupe suplimentare la granița cu Moldova. Măsurile vin în contextul înmulțirii manevrelor militare din Transnistria

Madalin Necsutu
16/04/2021

Armata ucraineană a dispus, joi, trimiterea de trupe suplimentare de-a lungul frotierei cu Republica Moldova, cu precădere pe segmentul transnistrean al frontierei, dar și înspre regiunea Odesa, relatează Balkan Insight. Serviciul de Stat al Grănicerilor din Ucraina a anunțat joi că trimite întăriri la granița cu Moldova pe fondul unei dispute care se înrăutățește între Ucraina și Rusia și care a declanșat temerile unui război deschis între cele două țări.



„Unitățile de intervenție rapidă elaborează elemente practice de protecție a frontierei ucrainene-moldovenești”, se arată în comunicatul de presă al Gărzii de frontieră ucrainene.

"În timpul exercițiilor, polițiștii de frontieră vor acorda o atenție specială acoperirii coastei mării și a estuarului, prevenind provocările la frontieră pentru ca situația să rămână controlată și stabilă", a adăugat comunicatul de presă. Decizia Kievului vine în contextul tensiunilor tot mai mari cu Moscova și a exercițiile rusești în regiunea transnistreană moldovenească, aproape de Ucraina, unde Rusia păstrează aproximativ 2.000 de soldați din Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) și pacificatori.

Regiunea separatistă transnistraă, susținută de la Moscova, este capabilă să mobilizeze circa 15.000 de militari. De la începutul lunii aprilie, cel puțin șapte exerciții și manevre militare au fost efectuate de soldații ruși în Transnistria sau într-un format comun cu trupele transnistrene, potrivit experților militari de la Chișinău.

În vizită la Moscova de săptămâna trecută, liderul regiunii secesioniste, Vadim Krasnoselski, a declarat că armata sa este capabilă să respingă un posibil atac al Chișinău. "Nu există nici o îndoială!", le-a spus Krasnoselski jurnaliștilor ruși, fiind întrebat dacă Transnistria se poate apăra de atacuri. „Transnistria este pașnică, dar are o armată care își poate apăra țara”, a adăugat el.

Ministrul apărării moldovenești Victor Gaiciuc a declarat pentru BIRN că Republica Moldova nu este îngrijorată de aceste exerciții militare comune pe malul stâng al râului Nistru, în regiunea separatistă. Rusia a desfășurat zeci de mii de soldați la granița cu Ucraina în cea mai mare acumulare de trupe din 2014, iar temerile legate de un eventual război între cele două state s-au întețit.

Madalin Necsutu
16/04/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii