UE anunță stoparea finanțării pentru reformele din sectorul Justiției

Anticoruptie.md
11/10/2017
Foto: CIJM

Uniunea Europeană anunță că nu va mai transfera Republicii Moldova fonduri pentru susținerea reformelor din sectorul Justiției. Drept motiv, partenerii de la Bruxelles invocă faptul că autoritățile de la Chișinău nu au demonstrat un angajament suficient pentru a implementa reforme în sectorul justiției în anii 2014 și 2015. Astfel, progresul înregistrat nu este satisfăcător. 

Republica Moldova urma să beneficieze de un ultim transfer în cadrul programului de reforme a sectorul justiției, în valoare de 28 de milioane de euro, lucru care, potrivit oficialilor, nu se va mai întâmpla. 

„UE a urmărit cu atenție procesul de implementare a reformelor și a notat că autoritățile din Republica Moldova au arătat un angajament insuficient pentru a implementa reforme în sectorul justiției în anii 2014 și 2015. Cu alocarea insuficientă a fondurilor și a personalului, reformele necesare nu au fost implementate. Ca rezultat, progresul înregistrat nu a fost suficient. Acest lucru înseamnă că autoritățile din Republica Moldova nu au îndeplinit condițiile UE pentru a primi un ultim transfer financiar în cadrul programului de reforme a sectorul justiției, în valoare de 28 milioane euro. Această sumă nu va fi transferată în bugetul de stat al Republicii Moldova, ci va rămâne la UE”, se precizează într-un comunicat al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova. 

„UE continuă să ofere suport moldovenilor care lucrează din greu pentru un viitor mai bun. Analizăm acum asupra modului în care am putea să ajutăm cetățenii în anii care vin. Noi dorim să oferim prioritate proiectelor care îmbunătățesc direct viața moldovenilor”, a declarat ambasadorul Peter Michalko, șeful Delegației. 

Potrivit oficialilor, Bruxelles-ul a pus în așteptare plățile pentru suportul bugetar din alte patru sectoare. Data la care vor fi făcute plățile va fi clarificată ulterior.

Anticoruptie.md
11/10/2017

Comentarii