UE „dezgheață” ajutorul de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. Când va fi transferată prima tranșă

Anticoruptie.md
28/02/2024

Parlamentul European a votat marți, 27 februarie, un nou pachet de sprijin pentru Ucraina, de 50 de miliarde de euro. Este vorba despre ajutorul asupra căruia s-a convenit la începutul lunii, dar o decizie finală a fost amânată după ce Ungaria a invocat dreptul său de veto.

Parlamentul European a aprobat revizuirea bugetului pe termen lung al Uniunii, cunoscut sub numele de „cadrul financiar multianual”, sau CFM. El include Mecanismul pentru Ucraina, în valoare de 50 de miliarde de euro, și platforma „Tehnologii strategice pentru Europa” (STEP), care urmărește să crească independența strategică a Uniunii și să stimuleze inovarea.

„Revizuirea CFM instituie și așa-numitul „Mecanism pentru Ucraina”, aprobat cu 536 voturi pentru, 40 împotrivă și 39 abțineri. El prevede 50 de miliarde de euro sub formă de granturi, împrumuturi și garanții și demonstrează că Uniunea Europeană rămâne alături de Ucraina și va continua să o sprijine atât timp cât este nevoie”, se menționează într-un comunicat al Parlamentului European. 

După aprobarea dată de Parlamentul European, urmează acordul final al statelor membre, după care Bruxellesul va începe noile transferuri de fonduri către Kiev. Prima tranşă, de 4,5 miliarde de euro, va ajunge în Ucraina în luna martie.

Anticoruptie.md
28/02/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii