ULTIMA ORĂ// ANRE a ajustat prețul pentru gazele naturale. Cât va achita consumatorul final

Tatiana Gherța
07/06/2023

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat un nou tarif pentru gazele naturale, mai mic decât cel din solicitarea Moldovagaz. Pentru un metru cub de gaze naturale, consumatorii casnici vor achita un preț de 16,73 lei (fără TVA), sau 18,06 (cu TVA). Hotărârea va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. 

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a examinat în cadrul ședinței de miercuri, 7 iunie, în regim de urgență solicitarea Moldovagaz privind ajustarea prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali. 

Directorul general al ANRE, Veaceslav Untilă i-a felicitat pe consumatori pentru ajustarea prețului la gazele naturale, dar totodată i-a întrebat pe colegi din ce motiv au loc manifestații în fața sediului ANRE, acolo unde s-au adunat câțiva susținători ai partidului Șor. 

„De ce sunt manifestații la ANRE? Oamenii protestează pentru că scădem prețul? Noi suntem apolitici, poate din cauza că prețul e mai mic de 10 lei și trebuia mai mult?”, a punctact directorul general al ANRE, Veaceslav Untilă. 

Felicitările pentru consumatori din partea directorului ANRE au mers paralel cu îndemnul Moldovagaz către consumatori să achite factura de plată, de altfel, în cazul datornicilor, gazul le va fi deconectat. 

„Conform situației la 02 iunie 2023, datoria consumatorilor finali pentru gazele naturale furnizate s-a cifrat la 159,706 milioane lei, inclusiv 72,005 milioane lei consumatorii noncasnici, și 87,701 milioane lei consumatorii casnici. Astfel, cu scopul executării de către SA „Moldovagaz” a obligațiilor pecuniare asumate față de furnizori și evitarea majorării soldului datoriei consumatorilor finali pentru gazele naturale livrate, SA „Moldovagaz” va  deconecta instalațiile de gaze naturale ale consumatorilor, care nu și-au onorat obligațiile de plată la termenul de scadență. Prin urmare, SA „Moldovagaz” roagă să fie achitate restanța pentru gazele naturale furnizate”, a transmis Moldovagaz. 

Amintim că, din 1 octombrie 2022, consumatorii casnici au achitat un preț 29 de lei și 27 de bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale. 

 

Tatiana Gherța
07/06/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii