ULTIMA ORĂ// Modificările la Codul Fiscal, înghețate de Curtea Constituțională până la soluționarea cauzei în fond

Anticoruptie.md
22/02/2024
captura video

Curtea Constituțională a amânat deliberarea subiectului legat de modificările la Codul Fiscal, prin care s-a dispus că UTA Găgăuzia trebuie să restituie TVA către agenții economici din propriul buget și nu de la bugetul național. Totodată, legea a fost suspendată până la soluționarea cauzei în fond. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de joi, 22 februarie. 

După mai bine de două ore de deliberări, „având în vedere complexitatea cauzei”, Înalta Curtea a decis amânarea examnării acestui subiect pentru data de 5 martie, ora 14:00. 

Tot până atunci va fi suspendată acțiunea noilor prevederi din Codul Fiscal, care taie din bugetul unității teritorial autonome Găgăuzia.

Guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guțul, a subliniat în timpul desfășurării ședinței despre faptul că amendamentele introduse ar încalca principiul distribuirii echitabile a fondurilor bugetare și discriminează locuitorii Găgăuziei, precizând că adevăratul scop ar fi „de a predepsi locuitorii Găgăuziei, care nu votează pentru partidul aflat la putere”. Mesajul a fost completat și cu fotografii cu oamenii care organizat o acțiune de protest în fața Înaltei Curți. 

sursa: facebook.com/evgheniagutul

Acțiunea de protest a fost completată și de un anti-protest cu mesaje prin care cereau anularea UTA Găgăuzia.

sursa: captura video facebook.com/masha.olar/videos

Examinarea sesizărilor a început în data de 5 februarie, după ce prima sesizare a fost depusă de Adunarea Populară a Găgăuziei la sfârșitul lunii noiembrie 2023, La o zi distanță Curtea a respins sesizarea depusă de deputații din Comrat. Cu o sesizare asupra aceluiași subiect a venit și un grup de deputați din fracțiunea Blocul Comuniștilor și Socialiștilor. Autorii sesizării menționează că au fost încălcate mai multe proceduri parlamentare în procesul de examinare a proiectul de lege. Examinarea în comisia de profil a durat decât cinci minute și nu au fost invitați subiecții interesați. De asemenea, modificarea nu a fost consultată suficient și nu au fost evaluate toate riscurile.

Conform noilor modificări la Codul Fiscal, UTA Găgăuzia trebuie să restituie TVA din propriul buget și nu de la bugetul național, așa cum se întâmpla până la adoptarea noilor prevederi. În cazul în care suma pe care Găgăuzia ar urma să o plătească în calitate de rambursări va depăși veniturile bugetare, diferența va fi acoperită din bugetul de stat în anul bugetar următor.

Legea contestată a fost promulgată de președinta Maia Sandu pe 21 octombrie și a intrat în vigoare pe 1 noiembrie 2023.

Anticoruptie.md
22/02/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii