ULTIMA ORĂ// Octavian Iachimovschi a acumulat cel mai mare punctaj la concursul pentru ocuparea funcției de procuror general

Tatiana Gherța
22/02/2024
procuratura.md/anticoruptie

După mai bine de 10 ore dedicate etapei de intervievare a celor patru candidați admiși în concursul pentru ocuparea funcției de procuror general, Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat punctajul. Cel mai mare punctaj l-a obținut adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi - 8,53. 

„Vom transmite comisiei de evaluare a procurorilor informațiile privind candidatul Octavian Iachimovschi în vederea evaluării externe a integrității etice și financiare a acestuia”, a precizat după analizarea fișelor de evaluare președintele CSP, Dumitru Obadă. 

În urma interviului candidații au acumulat următorul punctaj:

Octavian Iachimovschi - 8,53 puncte;

Igor Demciucin - 8,19;

Ion Munteanu - 8,16;

Andrei Coca - 4,72.

Hotărârea CSP poate fi contestată în 10 zile lucrătoare la Curtea Supremă de Justiție. 

Octavian Iachimovschi lucrează în Procuratura Anticorupție începând cu 14 iunie 2011. El a fost adjunctul fostului şef al Procuraturii Anticorupţie, dar a fost demis de fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, pe motiv că trebuie să se concentreze pe dosarul cu privire la frauda bancară.

Pe 15 martie 2023, Iachimovschi a fost numit să asigure interimatul funcţiei de şef-adjunct al Procuraturii Anticorupţie (PA), alături de procurorii Vasile Plevan şi Mihail Ivanov. Iachimovschi a fost anterior concurentul Veronicăi Dragalin, în concursul pentru şefia PA.

Procurorul a raportat în ultima declarație de avere și interese personale, din 2022, venituri din salariu de 353.229 de lei, indemnizaţii de la CNAS de 55.827 de lei, iar din activitatea didactică și științifică a raportat un venit de puțin peste 157.000 lei.

La capitolul bunuri imobile, Iachimovschi declară un apartament cu suprafața de 49,7 mp, achiziționat în 2023 cu 42.000 euro, dar și o casă de locuit de 100,8 mp cumpărată în 2020, a cărei valoare de piață este de 1.046.643 lei. 

Iachimovschi deține și două autoturisme, o Honda Civic fabricată în 2009 și achiziționată în 2018 cu 87.700 lei și un Renault Megane Scenic achiziționat în 2021 cu 6.300 de euro, valoarea de piață a bunului fiind de 8 000 de euro. Procurorul mai indică și două împrumuturi contractate la băncile comerciale. 

Tatiana Gherța
22/02/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii