Ultima oră // Dragoș Vicol și-a anulat dispoziția, criticată de societatea civilă, pentru că limita libertatea presei

Cornelia Cozonac
26/03/2020

Președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol, și-a anulat joi seara dispoziția, criticată de societatea civilă, pentru că îngrădea grav libertatea de exprimare a furnizorilor de servicii media audiovizuale. Vicol a reacționat la câteva ore după ce a fost lansat un apel, semnat de mai multe organizații din domeniul media și ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic, care s-au arătat îngrijorate de dispoziția emisă la 24 martie 2020 de președintele Consiliului Audiovizualului, în contextul stării de urgență decretată de către autoritățile Republicii Moldova, semnalând că dispoziția a fost adoptată cu încălcarea legislației. 

„Conducându-mă de prevederile art. 86 din Codul serviciilor media audiovizuale Cooperarea cu societatea civilă și ținând cont de faptul că Dispoziția nr. 02 din 24 martie 2020 a generat critici în rândul mai multor jurnaliști și ONG-uri (Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Independente, Centrul de Investigații jurnalistice, Asociația Presei Electronice, Centrul Acces-info, Comitetul pentru Libertatea Presei, Asociația Telejurnaliștilor Independenți, RISE Moldova, Asociaţia Jurnaliştilor de Mediu şi Turism Ecologic din Republica Moldova, Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic), care au calificat-o drept „abuz” și „cenzură” a autorității de reglementare în domeniul serviciilor media audiovizuale din Republica Moldova, în scopul calmării spiritelor din societate, declar că anulez respectiva dispoziție”, a scris Dragoș Vicol pe pagina Consiliului Audiovizualului.

Șeful CA precizează că textul tivei dispoziției va fi supus dezbaterilor în cadrul celei mai apropiate ședințe publice a Consiliului Audiovizualului. El dă asigurări că membrii Consiliului Audiovizualului vor lua în considerație toate opiniile, viziunile, criticile și temerile exprimate în aceste zile, inclusiv sugestiile societății civile. 

„Regret enorm că lucrurile au luat o asemenea turnură, mai cu seamă în perioada stării de urgență, când trebuie cu toții, îndeosebi media audiovizuală din Republica Moldova, să gestionăm mediatic cu multă prudență deontologică și angajament civic efectele devastatoare generate de pandemia COVID-19. Să nu alimentăm prin intermediul surselor audiovizuale panica în societate, prin exprimarea de opinii insuficient argumentate și deseori părelnice. În vremuri de restriște trebuie să fim disciplinați și să avem un comportament profesional ireproșabil. Să învățăm lecția prin unitate și doar atunci vom depăși această tragedie, precizează Dragoș Vicol.   . 

Cornelia Cozonac
26/03/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii