Un alt episod din litigiul dintre avocata Ala Popa și activistul Alexei Dimitrov. Fosta soție a procurorului Igor Popa pretinde sancțiuni pentru filmare în spațiu public

Julieta Savițchi
30/01/2019

Activistul civic Alexei Dimitrov riscă să fie sancționat pentru difuzarea datelor cu caracter personal după ce a publicat o înregistrare video în care se observă cum este lovit cu o mapă peste față de către avocata Ala Popa, fosta soție a procurorului Igor Popa, în incinta oficiului Botanica al Judecătoriei Chișinău.

Avocata Ala Popa a depus o plângere la Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal în care invocă „prelucrarea neconformă Legii despre datele cu caracter personal”. Apărătoarea consideră că activistul Dimitrov a încălcat legea și prin faptul că a făcut public numele clientului său, pe care îl reprezintă în instanță,  agentul economic „Capitoles Park”, și al proprietarei Nadejda Herța.

De cealaltă parte, Alexei Dimitrov consideră că este vorba de o răzbunare din partea avocatei. „Ala Popa a comis o faptă rușinoasă pentru profesia de avocat, iar acum se victimizează pentru a se apăra. Filmarea a fost pentru mine un mijloc de autoapărare. Cine știe ce s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi fost înregistrarea video... Aș fi putut fi acuzat și de cauzarea leziunilor, și de viol și de toate relele de pe lume”, a declarat activistul.

Amintim că incidentul a avut loc la începutul lunii decembrie 2018 în urma unei ședințe de judecată care a examinat plângerea lui Dimitrov împotriva deciziei poliției de a nu-i trage la răspundere pe patronii Restaurantului „Capitoles Park” din parcul „Valea Trandafirilor”, mun. Chișinău, pentru gălăgia din nopțile de weekend. În înregistrarea video făcută de Alexei Dimitrov se observă cum se îndreaptă Ala Popa către acesta, vorbind la telefon, și îl lovește cu o mapă. Imaginile de mai de parte nu sunt clare. Se aude vocea lui Dimitrov, care încearcă să o oprească pe avocată, iar aceasta îi reproșează că a lovit-o.

 Ala Popa l-a acuzat pe Dimitrov de agresivitate și imixtiune în viața privată. „Eram antrenată într-o discuție privată, iar Dimitrov mă filma pe la spate, îmi filma actele personale. M-a numit urât, mi-a reproșat că apăr interesele Nadejdei Herța. Eu i-am spus să meargă să se spele, căci mirosea urât de la el. Am vrut doar să îi feresc telefonul, căci mi-l băga în ochi. Iar el m-a apucat de mână, m-a lovit peste față, mi-a împrăștiat actele, era foarte agresiv. Este inadmisibil ca un bărbat să lovească o femeie care este și avocată. Am depus plângere și am dat explicații la poliție”, ne-a declarat apărătoarea.

Sergiu Bozianu, președintele Asociației pentru Protecția Vieții Private, a sugerat că plângerea urmează să fie investigată prin prisma articolului 10 din Legea privind protecția datelor cu caracter personal, care permite prelucrarea datelor cu caracter personal atunci când există interesul public. „Dimitrov a venit în instanță pentru a apăra un interes public, liniștea din zonă. A filmat o persoană publică într-o instituție publică. Iar un agent economic, parte într-un proces de judecată, nu reprezintă date cu caracter personal”, a observat Bozianu.

Ala Popa a fost căsătorită cu Igor Popa, viceprocuror general, de care a divorțat oficial în 2016. Ion Diacov, fostul procuror al municipiului Chișinău, a declarat că i-a surprins pe cei doi în vara anului 2018 în timp ce zburau în vacanță în Antalia.

Julieta Savițchi
30/01/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii