VIDEO // „Un analfabetism total”. Poziția adjuncților procurorului general pe capetele de acuzare aduse lui Alexandr Stoianoglo

Ilie Gulca
06/10/2021
Adjunctul procurorului general, Ruslan Popov

Adjuncții procurorului general suspendat, Ruslan Popov și Iurie Perevoznic, au susținut miercuri o conferință de presă în cadrul căreia au respins acuzațiile aduse șefului lor, Alexandr Stoianoglo, în sesizarea deputatului Lilian Carp adresată Consiliului Superior al Procurorilor.

Pe numele lui Alexandru Stoianoglo a fost pornit un dosar penal pentru patru capete de acuzare: abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu, coruperea pasivă și darea declarațiilor mincinoase în fața unui organ competent.

● Deputatul Lilian Carp susține că, în 2011, Alexandr Stoianoglo, fiind președinte al Comisiei parlamentare de securitate naţională, apărare şi ordine publică, a semnat un raport despre proiectul privind modificarea Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, prin care a fost introdusă în legislație sintagma „având efect suspensiv”.

„Această sintagmă a permis reprezentanților companiilor nerezidente, ale căror conturi au fost blocate prin deciziile Serviciului prevenire și combaterea spălării banilor, să deblocheze conturile și să transfere banii doar prin prezentarea la bancă a recursului asupra deciziei de suspendare a operațiunilor financiare”, a explicat deputatul. 

Despre acest lucru, adjunctul procurorului general, Ruslan Popov, a declarat că Alexandr Stoianoglo nu a comis nicio ilegalitate prin faptul că și-a pus semnătura pe raport.

„Reieșind din sinteza ridicată din arhiva Parlamentului, acest amendament a fost propus și susținut nu de Alexandr Stoianoglo, ci de Centrul de Combatere a Crimelor Economice și Corupției”, a precizat el, adăugând că „nicăieri în lume niciun deputat nu poate să fie urmărit penal pentru opiniile pe care și le exprimă prin exercitarea votului”.

Este un analfabetism total, a estimat Popov, să soliciți tragerea la răspundere a unui deputat, președinte de comisie parlamentară, pentru că a transmis în Parlament raportul comisiei referitor la un proiect care a fost dezbătut în două lecturi de forul legislativ și adoptat.    

●  În ce privește cel de-al doilea act de acuzare, firma soției conectată la Veaceslav Platon, Ruslan Popov a spus că, în urma investigațiilor, s-a stabilit că modificările la lista fondatorilor au fost făcute de către persoane necunoscute „pentru a denigra procurorul general în contextul întorsăturii pe care a luat-o ancheta pe frauda bancară”.

„În perioada indicată, Țvetana Kurdova nu a fost în Ucraina și pașaportul utilizat la efectuarea acestor modificări era expirat sau care urma să expire și nu era utilizat de ea”, a adăugat Popov.

„Versiunea principală a anchetei este că informația a fost obținută ilegal din baza de date a Poliției de Frontieră, fiind constate în cadrul anchetei vulnerabilitățile acestui sistem și posibilitatea ca orice persoană interesată să aibă acces și să facă rost de astfel de documente.”

● Al treilea cap de acuzare este indemnizația plătită ilegal fostului procuror Nicolae Chitoroagă.

„Una dintre pretenții este că Stoianoglo a prejudiciat bugetul statului prin faptul că a eliberat indemnizația de concediere fostului șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Nicolae Chitoroagă în valoare de 270.000 de lei. (…) Noi recunoaștem că nu trebuia achitată indemnizația. (…) Acești bani au fost întorși înapoi în buget”, a declarat Iurie Perevoznic.

 

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut marți seară pentru 72 de ore, chiar în clădirea Procuraturii Generale. Procurorul Anticorupție Victor Furtună a descins în biroul lui Stoianoglo de unde l-a reținut pe acesta înainte ca ultimul să țină un briefing de presă.

 

Ilie Gulca
06/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii