Un controversat jurnalist de la Chișinău și un șef de la agenția rusă TASS, decorați de Igor Dodon. Cum comentează breasla

Anticoruptie.md
22/05/2020

Jurnalistul Mihai Conțiu de la  Moldova Suverană și Mihail Gusman, director al genției de știri guvernamentale TASS din Federația Rusă, au fost decorați de președintele Igor Dodon cu înalte distincții de stat. Reprezentanții breslei sunt indignați de gestul șefului statului. 

Mihai Conțiu, vizat în mai multe decizii ale Consiliului de Presă și în hotărâri judicătorești pentru defăimare și insultă, a fost distins cu Ordinul Gloria Muncii pentru „activitate publicistică intensă și înalt profesionalism”. Mihail Gusman a fost decorat cu Ordinul de Onoare „pentru  contribuția substanțială la consolidarea și extinderea relațiilor interstatale de prietenie și colaborare”.

Conțiu s-a remarcat prin publicarea articolelor denigratoare în adresa politicienilor pro-români, a oamenilor de cultură, jurnaliștilor și scriitorilor, printre care Nicolae Dabija și Grigore Vieru. A fost fost impus de mai multe ori, de instanțe să-și ceară scuze, să publice dezmințiri și să achite prejudicii pentru denigrare.

Mihai Conțiu este și unul din jurnaliștii vizați de câteva ori în deciziile Consiliului de presă pentru încălcarea normelor deontologice, limbaj ijuros și atac la persoană. De exemplu, în 2011, Consiliul de presă a constatat că Mihai Conțiu a încălcat bunele practici ale jurnalismului responsabil şi prevederile Codului principiilor de etică profesională (Codul deontologic) al jurnalistului din Republica Moldova, atunci când a publicat două articole denigratoare despre Valeriu Prohniţchi, director executiv al Centrului Analitic Independent Expert-Grup. În 2019, Consiliul de presă a constatat că Conțiu nu a respectat normele deontologice atunci când a numit-o cu expresii injuroase pe deputata Marina Tauber.

Mihai Conțiu a venit în Republica Moldova din România la începutul anilor 2000. În perioada guvernării comuniste s-a angajat la cotidianul pro-guvernamental Moldova Suverană, fiind un aprig promotor al guvernării comuniste și în special al liderului PCRM, Vladimir Voronin.

S-a declarat fost spion al serviciilor secrete din România și a solicitat azil politic la Chișinău, iar în august 2009, cu puțin timp înainte ca PCRM să plece de la guvernare, ex-președintele Vladimir Voronin a semnat decretul prin care lui Mihai Conțiu i-a fost acordată cetățenia Republicii Moldova.

Petru Macovei, directorul Asociației Presei Independente, consideră că prin acordarea distincției guvernamentale unui șef de la agenția de știri guvernamentală a Federației Ruse vorbește despre implicarea președintelui Dodon în propaganda externă a Kremlinului. Macovei susține că nu este corect ca jurnaliștii să primească distincții din partea guvernanților și că ar trebui să renunțe la ele. „Nu este normal ca un jurnalist să primească un os de la guvernare și să devină astfel dependent de această guvernare. Jurnaliștii sunt cei care trebuie să arăte greșelile guvernării și să o critice pentru ele”, a declarat Macovei.

Nadin Gogu, directoarea Centrului de Jurnalism Independent, la fel, este de părerea că nu e corect ca jurnaliștii să primească distincții de stat. „Nu este corect ca politicienii, indiferent de culoare, să aprecieze munca jurnaliștilor. Cititorii sunt cei care trebuie să judece cât de bun este un jurnalist sau altul. Iar pentru oferirea anumitor premii sau distincții pentru profesionalism sunt indicate organizațiile din mediul breslei”, a opinat Nadin Gogu.

Anticoruptie.md
22/05/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii