Un deputat din România, care s-a solidarizat cu presa de la Chişinău, explică de ce parlamentari ai PSD au refuzat să semneze o declaraţie prin care să condamne presiunile asupra jurnaliştilor din Republica Moldova

Anticoruptie.md
03/02/2017
Una dintre şedinţele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării. Foto: Constantin Codreanu/Facebook.com

Deputatul USR Matei Adrian Dobrovie din Legislativul României, care s-a solidarizat cu presa de la Chişinău, explică într-o postare pe Facebook de ce parlamentari ai PSD din Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor au refuzat să semneze o declaraţie prin care să condamne presiunile asupra jurnaliştilor din Republica Moldova. Potrivit lui, colegii săi au sugerat că nu vor conflicte cu autorităţile de la Chişinău şi că procesul penal în care a fost vizată Mariana Raţă de la Centrul de Investigaţii Jurnalistice este un caz particular. În context, Matei Adrian Dobrovie susţine că aceştia „au arătat că sunt la fel de «preocupați» de funcționarea statului de drept în Republica Moldova, ca și în România”. 

Matei Adrian Dobrovie, deputatul care a lansat recent un apel în semn de solidaritate cu jurnalista Mariana Raţă, vizată într-un proces penal iniţiat de procurori în urma unei sesizări depuse de Vladimir Botnari, fost comisar al Capitalei, pe motiv că i-ar fi fost accesate datele personale, susţine că a propus colegilor săi din Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării să semneze o declaraţie comună prin care să condamne presiunile exercitate de autoritățile din Republica Moldova asupra jurnaliștilor de investigație de la CIJM şi Ziarul de Gardă. „Am prezentat deputaților cazurile mai multor jurnaliști care au fost ținta intimidărilor sau limbajului agresiv. Am atras atenția, în mod special, asupra cazului Marianei Rață. De asemenea, am subliniat faptul că cele două instituții de presă nu sunt finanțate de persoane asupra cărora planează suspiciuni de corupție sau partizanat politic, că își asigură resursele prin aplicații la competiții pentru granturi, organizate de ambasade ale unor state UE, USAID, DPPRP. Declarații similare au fost semnate de organizații importante ale societății civile din Republica Moldova. Am menționat că ambasada SUA de la Chișinău a atras atenția asupra faptului că jurnaliștii de investigație au un rol important în dezvăluirea faptelor de corupție ale oficialilor. Am amintit și alte cazuri ale unor jurnaliști ținte ale tentativelor de intimidare: Cornelia Cozonac, Victoria Dodon, Mariana Colun, Alina Radu, activiștii civici ai portalului Colonita.eu”, relatează deputatul USR într-o postare pe Facebook. 

Potrivit lui, deputații PSD din Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării au refuzat însă semnarea declarației. „De ce ar trebui să intrăm noi în conflict cu autoritățile din Republica Moldova? Și ce dacă a fost depusă o plângere penală împotriva unei jurnaliste? Și eu pot să depun o plângere dacă cineva scrie ceva greșit despre mine! De ce ne intereseaza pe noi cazuri particulare? Pe noi nu ne interesează, dacă respectiva jurnalistă nu a depus o cerere oficială la Cameră, dacă nu ne-a trimis documente de la Procuratură. Și ce dacă le-a atras atenția ambasada SUA? Pe mine mă deranjează când Ambasada SUA ne spune nouă, în România că avem probleme”, au invocat deputaţii PSD, susţine Matei Adrian Dobrovie. 

În final, declarația a fost semnată doar de deputații Matei Adrian Dobrovie și Constantin Codreanu, vicepreşedintele şi, respectiv, președintele Comisiei.

Şi Petras Auštrevičius, raportorul Parlamentului European pe Republica Moldova, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situaţia posturilor de televiziune Jurnal TV şi TV7, solicitând autorităţilor de la Chişinău să garanteze funcţionarea neîngrădită a presei independente. Într-o declaraţie remisă presei, europarlamentarul face apel către Preşedinţie, Parlament şi Guvern să facă tot posibilul pentru ca independenţa şi libertatea mass-media din Republica Moldova să fie pe deplin garantate. „Îmi exprim de asemenea îngrijorarea faţă de circumstanţele în care anumite instituţii de presă independente, Jurnal TV şi în special TV7, sunt forţate să îşi desfăşoare activitatea. Dificultăţile de natură administrativă şi juridică, pe care le întâmpină instituţiile media în exercitarea activităţii, nu pot fi justificate în niciun fel”, a declarat Petras Auštrevičius, potrivit unui comunicat de presă. 

Anticoruptie.md
03/02/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii