Un deputat liberal a demisionat din funcția de președinte al Comisiei parlamentare. „Eu nu pot să semnez un proiect de lege care ar putea pune în pericol securitatea statului”

Anticoruptie.md
24/05/2018
Roman Boțan. Foto: captură privesc.eu

Deputatul liberal Roman Boțan, președintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică din Parlamentul Republicii Moldova, a demisionat din funcție joi, 24 mai, în semn de protest față de raportul Comisiei la proiectul de lege privind sistemul naţional de paşapoarte şi cetăţenie.

„Eu am refuzat să semnez acest raport. Nu vreau să mă asociez din punct de vedere administrativ cu acest proiect de lege. De aceea, raportul a fost semnat și prezentat de Eugen Carpov. Eu, în calitate de președinte al Comisiei, trebuie să veghez ca să se respecte toate procedurile. Aici au fost comise încălcări. Din acest motiv demisionez din funcția de președinte al Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică”, a precizat Boțan. 

Deputatul este de părere că proiectul de lege, în cazul în care va fi adoptat, ar putea pune în pericol securitatea statului. „Anterior se vorbea de până la 5.000 de persoane care pot obține cetățenia Republicii Moldova dacă fac investiții aici. Acum e vorba de zeci de mii. Persoanele acestea obțin și drepturi politice pentru un anumit preț. Eu cred că acest proiect de lege poate pune în pricol securitatea statului”, a mai adăugat parlamentarul.

De asemenea, liberalul s-a arătat nemulțumit și de faptul că cei care urmează să obțină cetățenia contra cost nu vor fi obligați să cunoască limba română și prevederile Constituției. „Există riscuri de corupţie şi de securitate. Decretul preşedintelui privind acordarea cetăţeniei va conţine doar datele dosarelor, fără a indica numele şi prenumele, este o excepţie doar pentru aceste categorii. Iniţial se propunea să nu fie publicat decretul. Cine primeşte cetăţenie? Se doreşte secretizarea pentru cei care vor obţine cetăţenia. Banii vor putea parveni din fraudă, ar crea premise de legalizare a activelor ilegale, mai mulţi factori de coruptibilitate au fost identificate în rapoarte”, a punctat Roman Boțan.

Anticoruptie.md
24/05/2018

Comentarii