Un deputat român cere autorităților de la București să-i retragă cetățenia română premierului moldovean Ion Chicu

Cornelia Cozonac
25/05/2020

Deputatul român Constantin Codreanu, din Partidul Mișcarea Populară, președinte al Comisiei parlamentare pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a depus luni o plângere la Autoritatea Naționale pentru Cetățenie, prin care a cerut să-i retragă cetățenia română premierului R. Moldova, Ion Chicu, în legătură cu afirmațiile „denigratoare” făcute la adresa României.

„Ca cetățean român și ca parlamentar al României le solicit autorităților abilitate să îi retragă cetățenia română lui Ion Chicu în conformitate cu articolul 25 al Legii 21/1991 a cetățeniei române, alin. 1., lit. a: "cetățenia română se poate retrage persoanei care, aflată în străinătate, săvârșește fapte deosebit de grave prin care vatămă interesele statului român sau lezează prestigiul României". Declarația războinică a premierului este echivalentul unei fapte ce lezează prestigiul României”, a scris deputtaul român pe pagina sa de Facebook.

Plângerea deputatului român se referă la recentele declarații ale lui Chicu că românii cu funcții în structurile Uniunii Europene nu ar trebui să dea lecții R. Moldova nici despre lupta cu corupția, nici despre cea cu COVID-19, întrucât România este cea mai coruptă țară din Europa. Replica dură a premierului Ion Chicu  fost făcută la criticile făcute de europarlamentarul român Siegfried Mureșan în adresa Guvernului de la Chișinău pentru eșecul  în gestionarea crizei de coronavirus și în implementarea reformelor a generat un scandal diplomatic fără precedent între cele două țări. Ministerul român de Externe a calificat declarațiile premierului moldovean drept „denigratoare la adresa României”.  

„Cetățeanul Chicu Ion deține cetățenia română pe care a obținut-o prin redobândire, conform legii în vigoare, după ce a depus oficial următorul jurământ: ”Jur să fiu devotat patriei și poporului român, să apăr drepturile și interesele naționale, să respect Constituția și legile României”, a mai scris în plângerea sa, deputatul Codreanu. 

Premierul Chicu și-a nuanțat criticile șa adresa României,  luni, la o întrevedere cu ambasadorul României la Chișinău. „Am ținut să-i exprim Domnului Ambasador regretul pentru modul cum a fost interpretat și apreciat unul din comentariile mele pe rețelele de socializare, care (în opinia mea) în mod absolut neîntemeiat și eronat a fost catalogat drept denigrător în adresa României. Am tot respectul și admirația pentru poporul român, care ca și cetățenii din Republica Moldova merită o viață cu mult mai bună. Totodată, cred că oficialii guvernamentali din ambele state trebuie să se preocupe de soluționarea problemelor în propria țară”, a scris premierul Chicu pe pagina sa de Facebook.   

 

 

Cornelia Cozonac
25/05/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii