Un deputat socialist, prins în „capcana” creditelor bancare şi condamnat anterior de două ori, ar putea fi noul ambasador al Republicii Moldova în Belarus

Anticoruptie.md
23/03/2017
Victor Sorocean. Foto: Tribuna.md

Guvernul l-a rechemat miercuri, 22 martie, pe Gheorghe Hioară din funcția de ambasador al Republicii Moldova în Belarus. Diplomatul ar urma să fie înlocuit cu un deputat socialist, Victor Sorocean, vizat anterior într-o anchetă a Centrului de Investigaţii Jurnalistice care scotea la iveală problemele acestuia cu Banca Socială, de la care a contractat un credit în 2007. 

Gheorghe Hioară a fost numit în funcția de ambasador al Republicii Moldova în Belarus în iulie 2010. La începutul lunii martie, preşedintele Igor Dodon scria pe pagina sa de Facebook că a discutat cu premierul Pavel Filip despre retragerea a zece ambasadori și numirea a 17 potențiali candidați. În listă se regăsea şi colegul său de partid Victor Sorocean. Andrei Neguța, consilier în domeniul politicii externe al președintelui Igor Dodon, a declarat, potrivit Sputnik.md, că în prezent este examinată candidatura deputatului socialist Victor Sorocean la funcția de ambasador la Minsk, dar și de reprezentant permanent al Republicii Moldova pe lângă organele statutare ale CSI.

Ancheta Centrului de Investigaţii Jurnalistice a arătat că familia lui Victor Sorocean risca să ajungă în stradă. Banca de la care a luat mai demult un credit în valoare de 1,5 milioane de lei cerea toți banii înapoi. Pentru că între timp crescuseră penalitățile, familia Sorocean era obligată să dea tot ce are, până și locuința în care stătea. Banca a câștigat procesul în judecată și nu mai voia amânare, în timp ce soția parlamentarului, Svetlana Lagodenco, care conducea firma ce a luat împrumutul, spunea că nu a semnat niciun contract pentru garantarea creditului. Astfel, la rândul ei, femeia a acţionat banca în judecată, pentru fals în acte.

Atunci când a luat creditul de la Banca Socială, Sorocean nu era deputat. În declarația depusă la CEC pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, el arăta că, între 1 ianuarie 2012 și 31 decembrie 2013, împreună cu familia au trăit dintr-un salariu de 8.584 lei ca administrator al firmei Europromex, din pensia de 47.772 și alte 36.506 lei prin cumul. El nu a indicat datorii la bancă. Ulterior, în declarația de avere depusă imediat ce a devenit parlamentar, Sorocean arată un împrumut (ipotecă) luat pe o perioadă de zece ani (2007-2017), iar suma indicată era de 250.000 de lei. Portalul Moldova Curată scria atunci că Victor Sorocean, în calitate de fondator al SRL Nord Complex, o întreprindere din domeniul construcţiilor, a cotizat cu 95.200 lei în fondul electoral al PSRM, pe listele căruia a candidat. 

Declaraţia de avere a deputatului pentru anul 2015, ultima făcută publică, arată în continuare că familia lui Victor Sorocean a contractat în 2007 un credit, scadent în 2017, rata dobânzii fiind de 16%. Suma inițială cu care s-au împrumutat soţii a fost de de 250.000 de lei.  

Moldova Curată a mai scris că, după trei ani de activitate în funcţia de viceprimar de Bălţi, în 1998, a fost ales deputat pe lista Partidului Comuniştilor (nr.10 pe lista electorală), dar a activat în Parlament doar un an. În octombrie 1999, în urma unor disensiuni cu PCRM, şi-a depus mandatul de parlamentar, fiind desemnat şef al Direcţiei  Generale  Finanţe a judeţului Bălţi. Tot în 1999 a candidat la funcţia de primar al orașului Bălţi, dar s-a situat doar pe locul al treilea, pe primul fiind socialistul Victor Morev. La parlamentarele din februarie 2001 numele lui Victor Sorocean figura deja pe lista Blocului Electoral Edinstvo, care nu a trecut pragul electoral.

Ziarul de Gardă a relatat anterior că Victor Sorocean a fost de două ori condamnat. Prima dată, pe 21 februarie 1973, Judecătoria Bălţi l-a condamnat la închisoare cu suspendare, pe un termen de doi ani. Peste doi ani, pe 4 iunie 1975, Judecătoria din Krivorojsk, Ucraina, i-a dat cinci ani privaţiune de libertate, cu executare. În 2005, numele lui Sorocean a figurat într-un dosar penal iniţiat de CCCEC, actualul Centru Naţional Anticorupţie, pentru „abuz de putere sau abuz de serviciu”. Sorocean a recunoscut problemele din trecut. „Dosarul cu CNA este încheiat şi că în anii '70 a fost un accident rutier, iar dosarul din 2005 e legat de activitatea mea din judeţ. Au fost nişte probleme, dar nu s-a găsit nimic”, a precizat el, potrivit ZdG.

 

Anticoruptie.md
23/03/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii