Un fost viceministru și-a anunțat candidatura pentru alegerile parlamentare din 2019. El va candida în circumscipția uninominală Europa de Vest

Cornelia Cozonac
22/09/2018
Facebook

Dorin Dușciac, unul din liderii diasporei moldoveneşti de la Paris, și-a anunțat candidatura pentru un mandat de deputat la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, în circumscripția uninominală nr. 50, Diaspora – Europa de Vest. Cu această ocazie, fostul viceministru și actualul vicepreședinte al Partidului Unității Naționale (PUN), a anunțat că va întreprinde un turneu prin statele din Europa de Vest, pentru a se întâlni cu moldovenii stabiliți în țările din Europa. 

Dorin Dușciac este cercetǎtor la Comisariatul pentru energie atomicǎ din Franţa. El este doctor în fizică, inginer-cercetător, iar studiile și le-a făcut la Paris și Lyon, Franța. În 2008 a devenit primul doctor basarabean al Ecole Polytechnique din Paris, şcoală absolvită de savanţi cu renume mondial, în domeniul electrochimiei şi chimiei organice. El are studii post-doctorale la  Comisariatul pentru Energie Atomică şi Energiile Alternative, Saclay, Franţa, laboratorul Henri Becquerel, laboratorul de metrologie a activităţii din Franța. Este membru fondator al Asociaţiei Clubul Liberal Franţa, Asociației  „IMPACT”, Asociaţiei Doctorilor şi Doctoranzilor Basarabeni din Franţa și membru al Societăţii Franceze de Radioprotecţie.

În 2010 a fost decorat cu Medalia ”Meritul Civic”. 

Dorin Dușciac a fost viceministru al Mediului în perioada iunie 2014 - februarie 2015, fiind promovat de Partidul Liberal Reformator, al cărui membru era. În februarie 2015, Dușciac a demisionat.

În perioada 2008-2013, Dușciac a fost membru al Partidului Liberal, condus de Mihai Ghimpu. A plecat din partid în 2013 cu un grup de membri, atunci când formațiunea s-a scindat. Dușciac a fost vicepreședinte al Partidului Liberal Reformator, formațiune cu doctrină liberală, care s-a format în 2013, prin scindarea Partidului Liberal, urmare a unor disensiuni cu liderul liberal Mihai Ghimpu. În 2014, Dușciac a fost exclus din Partidul Liberal Reformator împreună cu un grup de membri care s-a pronunțat împotriva implicării formațiunii în alegerile parlamentare din noiembrie 2014. Pe 5 septembrie 2015, un grup de inițiativă, format printre altele și din foști membri PLR  Ana Guțu, Dorin Dușciac,  Vitalie Marinuță, Gheorghe Șalaru, Ilie Ilașcu și alții, au creat partidul politic „DREAPTA”, o formațiune care optează pentru reunificarea celor două state românești – Republica Moldova și România. La ședința de constituire a grupului de inițiativă a participat și europarlamentarul român Monica Macovei. În iunie 2017 formațiunea și-a schimbat denumirea în Partidului Unității Naționale. Dorin Dușciac este vicepreședinte al PUN de la formare. 

Dorin Dușciac declara anterior presei că pentru următoarele alegeri trebuie să existe candidaţi buni în toate circumscripţiile uninominale din partea unui partid puternic pro-unionist. „Eu consider că va fi prima campanie electorală în care se va discuta la modul serios chestiunea legată de curentul unionist în Republica Moldova. Acest curent nu mai poate fi neglijat de către clasa politică. A devenit, inclusiv datorită venirii în Republica Moldova a fostului președinte Traian Băsescu, acest curent a devenit unul extrem de important și unionismul, în general, posibilitatea unei Uniri cu România a Republicii Moldova va deveni o temă inconturnabilă pe agenda politicienilor”, a declarat Dorin Dușceac într-un interviu pentru Europa Liberă

El a mai spus că în aceste condiții cel mai important este ca ”să apară o clasă politică nouă, care să strice canoanele existente deja la noi și alegerea cetățenilor să fie făcută pe baza unor criterii nu doar de acele refrenuri repetate în toate campaniile electorale – lupta împotriva corupției, lupta împotriva sărăciei, statul de drept, integrarea europeană ș.a.m.d., dar trebuie să apară și să se manifeste într-un mod puternic și anumite curente noi, anumite fețe noi ale politicii, politicieni tineri care să fie promovați în baza meritelor pe care le au, în baza unui parcurs profesional cu certitudine aflat într-o fază incipientă, dar cu anumite puncte importante deja prezente în CV-urile candidaților respectivi ș.a.m.d.”

În cadrul lansării Iniţiativei Civice „Pentru un Parlament Curat 2018”, care își propune să monitorizeze candidaţii la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Dorin Dușciac s-a arătat deschis să pună la dispoziția societății civile informația despre activitatea sa, pentru a fi verificată, din perspectiva integrității profesionale.  

De menționat că în Parlamentul Republicii Moldova urmează să ajungă trei deputați aleși în diaspora. 

 

Cornelia Cozonac
22/09/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii