Un funcționar de la MAI spune că a câștigat 800.000 de lei din pariuri. Acum riscă să rămână fără averea nedeclarată

Ilie Gulca
15/07/2021

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a depistat că un fost funcționar cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Ruslan Istrati, a dobândit peste 800.000 de lei a căror origine nu poate să o justifice. El susține că a câștigat toți acești bani din pariuri pe tot felul de competiții sportive.

Inspectorul de integritate a stabilit caracterul nejustificat al mijloacelor bănești în valoare totală de 880.545 de lei deținuți de Ruslan Istrati și membrii familiei sale.

Acești bani au fost depistați în urma operațiunilor bancare de alimentare a conturilor pe care le-au efectuat membrii familiei Istrati. În perioada supusă controlului, polițistul și soția sa au alimentat cu numerar conturile bancare deținute cu 905.000 de lei: în 2015–2016 – 419.000 de lei, iar în 2017– 2019 – 486.000 de lei.

Inspectorul a constatat că polițistul și familia sa nu au deținut suficient numerar pentru a acoperi în totalitate alimentările efectuate.

De partea cealaltă, Ruslan Istrati a declarat că acești bani au intrat pe conturile familiei sale „de la diferite campionate sau competiții – fotbal, futsal, fotbal pe nisip...”.

„La aceste competiții se achită premii pentru participare de către sponsori neoficiali, achitarea nu este înregistrată în niciun registru din Republica Moldova și peste hotare. Banii i-am primit din fotbal și din casele de pariuri, pe care i-am cheltuit pentru pariuri și alte chestii personale.”

Inspectorul de integritate a sesizat organul fiscal și penal și Serviciul prevenirea și combaterea spălării banilor. Cauza privind dispunerea confiscării averii nejustificate va fi examinată de instanța de judecată.

Dacă actul ANI va rămâne definitiv, poli nu va putea deține o funcție publică sau de demnitate publică timp de trei ani și va fi inclus în Registrul Interdicțiilor. Istrati a fost eliberat din funcție pe faptul nedepunerii declarației de avere și interese personale în termenul oferit prin somația expediată.

Ilie Gulca
15/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii