Un hacker, investigat pentru atac asupra sistemelor guvernamentale, lăsat să fugă

Ilie Gulca
17/06/2021
Echipamentul confiscat de SIS

Un hacker care a încercat să spargă sistemele informaționale guvernamentale a fost documentat de către ofițerii Serviciului de Informații și Securitate și angajații Procuraturii municipiului Chișinău, Oficiul Principal. Acțiunile sale au fost contracarate numai că el a reușit să părăsească Republica Moldova prin regiunea transnistreană.

„Tânărul de 29 de ani a încercat prin metoda brute-force să se autorizeze ilegal pe sistemele informaționale guvernamentale, care aparțin Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică”, transmite SIS într-un comunicat.

După ce au descins în locațiile figurantului, oamenii legii au ridicat servere, storage box-uri și echipamente secundare pentru asigurarea funcționalității neîntrerupte ale acestora – un generator, doisprezece ups-uri profesionale, un stabilizator – , precum și trei calculatoare staționare, pentru administrarea activității criminale.

Pentru că nu i-a fost aplicată nicio măsură privativă de libertate, precizează sursa citată, tânărul a părăsit Republica Moldova, traversând raioanele de Est.

Actualmente, el este anunțat în urmărire internațională pentru stabilirea locului aflării exacte și extrădării în Republica Moldova. Pentru această infracțiune, legea prevede sancțiuni de la trei la șapte ani de închisoare.

Ilie Gulca
17/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii