Un nou ghid pentru jurnaliști și funcționari: Accesul la informație este un drept, nu o favoare

Anticoruptie.md
18/11/2015
Foto: media-azi.md

Centrul pentru Jurnalism Independent a lansat marți, 17 noiembrie, la Chișinău, un ghid practic pentru a facilita accesul jurnaliștilor la informația de interes public. 

Ghidul „Accesul la informaţie, fără baricade” este scris pentru  jurnaliști și funcționarii care se ocupă de comunicarea în instituțiile statului. Acestora li se explică ce este o informație oficială, cine are dreptul să o obțină, cine sunt furnizorii și cum se solicită ea. La fel, ghidul oferă presei sfaturi cum să procedeze atunci când informația „costă” sau când răspunsul demnitarilor este „Nu”. Lucrarea este semnată de Sorina Ştefârţă şi Irina Perciun.

Potrivit autorilor, problema accesului la informația de interes public rămâne una actuală pentru țara noastră. „Atunci când informația vine în detrimentul instituției vizate, funcționarii din cadrul acesteia se fac luntre și punte pentru a îngrădi accesul ziariștilor la ea. Pretextele sunt numeroase și diverse, funcționarii – inclusiv cei responsabili pentru comunicarea din cadrul instituțiilor publice – făcând din plin uz de unele lacune ale Legii privind accesul la informație”, se arată în ghid. Astfel, lucrarea vine cu recomandări pentru imbunatățirea legislației în domeniu, în special scurtarea termenului de obținere a informației de la autorități.

„Marea provocare a fost să plasăm funcționarii publici în bucătăria redacțiilor, iar pe ziariști în culisele din instituțiile publice”, spune Sorina Ștefârță.

Ghidul vine și cu sfaturi practice pentru funcționari, de la jurnaliști și pentru jurnaliști, de la funcționari. Astfel, ziariștii le cer comunicatorilor din instituțiile publice să nu le fie lăsate fără raspuns solicitările, să fie evitat limbajul tehnic, să li se răspundă la apelurile telefonice și în zilele libere, să nu fie tratați ca niște petiționari, să li se ofere răspunsuri complete și să fie respectat termenul legal.

De cealaltă parte, funcționarii le solicită jurnaliștilor să se documenteze înainte de a cere o informație, să cunoască foarte bine tema abordată, să fie insistenți, dar și răbdători. Autorii spun ca își doresc ca cele două tabere să înceapă a construi între ele o punte de încredere, pentru a fi, în primul rând, în serviciul cetățenilor.

În final, lucrarea conține un studiu de caz: Interesul public vs. protecția datelor cu caracter personal, precum și câteva interviuri realizate cu jurnaliști, dar și cu funcționari din Guvern.

Accesul la informaţia de interes public în Republica Moldova este garantat prin articolul 34 al Constituţiei şi este reglementat de Legea privind accesul la informaţie, adoptată în anul 2000:  http://lex.justice.md/md/311759/

Ghidul a fost tiparit în 100 de exemplare și a fost elaborat de Centrul pentru Jurnalism Independent din Moldova, cu suport financiar suedez. 

Anticoruptie.md
18/11/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii